Aedes: Minister zet 700.000 huurders in de kou

Aedes, koepel van woningbouwcorporaties, heeft geschrokken gereageerd op de plannen van minister Hugo de Jonge voor de sociale huursector.

Volgens Aedes dreigen zo’n 700.000 huurders van sociale huurwoningen erop achteruit te gaan door het voorstel van het kabinet om de huurtoeslag aan te passen. Ook andere voorstellen om huren in de sociale huursector betaalbaar te houden, kunnen slecht uitpakken voor huurders.

Anderzijds erkent Aedes wel dat met de plannen om de middenhuur te reguleren, het kabinet belangrijke stappen zet om het wonen voor middeninkomens betaalbaarder te maken.

Aedes is de koepel voor 266 woningbouwcorporaties die samen 2,3 miljoen woningen bezitten.

Aedes maakt zich vooral zorgen over wijzigingen van de huurtoeslag. Die is nu afhankelijk van de huurprijs van de woning. Het kabinet wil dat veranderen: de huurtoeslag wordt dan afgeleid van vaste bedragen (normhuren). Zo’n 700.000 bewoners van sociale huurwoningen gaan er dan fors op achteruit. Voor mensen met een laag inkomen worden nóg minder woningen betaalbaar. Ook komen die huishoudens meer en meer in dezelfde buurten te wonen, terwijl gemengde wijken veel beter zijn voor de leefbaarheid.

Het huidige huurtoeslagsysteem is effectief en werkt goed, vindt Aedes. De uitvoering kan zeker verbeterd worden, onder meer doordat corporaties een deel van uitvoering op zich nemen. Maar de huurtoeslag dreigt in de toeslagendiscussie het kind te worden dat met het badwater wordt weggespoeld. Wat Aedes betreft moet de huurtoeslag het instrument blijven waarmee de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid voor betaalbaar wonen neemt.