Aantal bouwvergunningen in eerste halfjaar 2021 naar 37.600

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de eerste zes maanden van 2021 is fors hoger dan in voorgaande jaren, namelijk 37.600.

In de afgelopen 10 jaar werden er volgens de cijfers van het CBS nog niet eerder binnen een half jaar zoveel vergunningen afgegeven. In 2020 kwam het aantal bouwvergunningen in het eerste half jaar uit op 30.600 en in de eerste helft van 2019 werden zelfs maar 26.700 vergunningen afgegeven.

Belangrijke oorzaken voor de lagere aantallen in de afgelopen jaren waren de stikstofcrisis, de pfas-regelgeving en de coronacrisis. Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat een totaal van 75.000 bouwvergunningen in 2021 haalbaar moet zijn en dat dit aantal in de komende kabinetsperiode verder verhoogd zal kunnen worden naar 100.000 vergunningen per jaar.

Het aantal verleende bouwvergunningen is een goede graadmeter voor het aantal woningen dat de komende jaren opgeleverd kan worden. Daarnaast is voldoende aanbod een belangrijke factor om een einde te maken aan de alsmaar stijgende huur- en koopprijzen op de woningmarkt.

De huidige impulsen die gegeven worden om de bouwproductie te stimuleren, zoals de woondeals in diverse regio’s, zijn enorm belangrijk voor de toename van de bouwproductie. Al eerder publiceerde Capital Value dat  capaciteit bij gemeenten en de Raad van State moet worden uitgebreid om vergunningsprocedures te versnellen.