Het moet de dalende omzetten keren en het aantal bezoekers omhoog brengen naar 12 mln per jaar. Unibail-Rodamco wil de herontwikkeling en uitbreiding van Leidsenhage in 2017 voor elkaar hebben.
Het moet de dalende omzetten keren en het aantal bezoekers omhoog brengen naar 12 mln per jaar. Unibail-Rodamco wil de herontwikkeling en uitbreiding van Leidsenhage in 2017 voor elkaar hebben.
De gemeente Leidschendam-Voorburg, de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren en Unibail-Rodamco hebben de akkoorden over de herontwikkeling en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam-Voorburg ondertekend.
Doel is Leidsehage de regionale positie terug te geven die het ooit had. Het bezoekersaantal van het in de jaren '70 door MBO ontwikkelde centrum heeft de afgelopen jaren de bevolkingsgroei niet kunnen bijhouden. De omzet kalft jaarlijks met enkele procenten af. Met name de binnenstad van Den Haag heeft een grote trekkracht op de consument.
Met 9 mln bezoekers per jaar is Leidsenhage het minst functionerende winkelcentrum van Unibail-Rodamco. John van Haaren, managing director Unibail-Rodamco Benelux: 'We denken door herontwikkeling en uitbreiding het bezoekersaantal naar 12 mln per jaar te kunnen trekken.'
Integrale ontwikkeling
Na herontwikkeling en uitbreiding van 74.500 m² naar 105.000 m² zal Leidsenhage ruimte bieden aan 230 winkels. Van Haaren benadrukt dat het om een integrale ontwikkeling gaat: 'We breiden niet alleen uit, ook de bestaande winkels worden aangepakt en worden groter.' Unibail-Radamco en de VVE tekenen ook voor herontwikkeling van de openbare ruimte, het parkeren en de benodigde veranderingen in de infrastructuur. De investering ligt ruim boven € 200 mln.
Unibail-Rodamco rekent met terugverdientijden van 10 jaar. Uitbreiding is niet genoeg om de investeringskosten te dekken, ook het huurniveau zal omhoog moeten.
Met de uitbreiding kunnen echter een aantal formules en anker tenants worden aangetrokken die nu nog geen plek in het centrum hebben. Formules van Inditex zijn bijvoorbeeld nauwelijks vertegenwoordigd in het centrum. Voor formules als Primark, die grote oppervlakten nodig hebben, komt dan ook plek.
Het zijn formules die Leidsenhage weer regionaal op de kaart moeten zetten. Van Haaren: 'Een goed regionaal centrum moet staan voor een halve tot een hele dag uit.'
Vier sterren
Unibail-Rodamco heeft nu ruim de helft van het centrum in eigendom. De rest van de winkels is in handen van zo'n 40 particuliere investeerders. Met de andere eigenaren is afgesproken dat zij investeren in hun eigen winkelruimte en uitstraling en dat zij bijdragen aan de openbare ruimte.
Van Haaren: '99,5% van de huidige eigenaren tekenen mee. We hebben inmiddels, sinds we drie jaar geleden hiermee begonnen, veel eigenaren uitgekocht.'
Unibail-Rodamco denkt drie jaar nodig te hebben voor de herontwikkeling. Dan zal er, wat Van Haaren betreft, een voor de regio nieuw complementair centrum staan. Unibail-Rodamco deelt zijn eigen centra in kwaliteitscategorieën in. Van Haaren: 'Het streven is Leidsenhage in de hoogste categorie van vier sterren te krijgen.'