ABN Amro: Verhoging btw op overnachtingen schiet doel voorbij

Volgens onderzoek van ABN Amro kan verhoging van de btw op hotelovernachtingen een averechts effect hebben en zal het zeker niet opleveren wat wordt begroot.

Het nieuwe kabinet is van plan het btw-tarief op overnachtingen in hotels en pensions per 2026 te verhogen van 9% naar 21%. Dat zou bij elkaar € 1,2 miljard opleveren.

ABN Amro denkt dat hier een paar fouten worden gemaakt in de berekeningen. Het kabinet rekent zich rijk, aldus sectoreconoom Stef Driessen, maar richt met de maatregel misschien wel meer schade aan dan dat het oplevert.

Ten eerste wordt vergeten dat veel overnachtingen zakelijk van aard zijn, zodat de btw kan worden teruggevorderd. Uiteindelijk zal volgens ABN Amro maar op € 285 mln aan extra inkomsten kunnen worden gerekend.

Daarnaast zal de prijsverhogingen een afschrikwekkende werking hebben, zodat de opbrengst per saldo dalen dus tot minder inkomsten uit belaste winst leiden. Minder overnachtingen betekent ook minder omzet uit andere activiteiten door bezoekers in een bepaald gebied en minder afgedragen belasting aan gemeenten.

In het grensgebied zal de slimme toerist bovendien vaker gaan kiezen voor het goedkope alternatief in Duitsland of België.