Urban Interest transformeert Leidse kantoorbunker tot 420 woningen

Het voormalige kantoorgebouw Eurocenter aan de Albert Plesmanlaan 100 in Leiden wordt getransformeerd naar 420 woningen. 

De gemeenteraad van Leiden het bestemmingsplan definitief vastgesteld en een omgevingsvergunning verleend voor transformatie van  Plesmanlaan 100 naar woningen. Het kantoorgebouw uit de jaren 70 van 17.000 m2 wordt naar ontwerp van Urban Climate Architects door Urban Interest getransformeerd naar 420 woningen, onder meer door het toevoegen van een optopping aan het gebouw.

Van de woningen zal  60% in het betaalbare segment vallen. In de plint komt er ruimte voor voorzieningen. Daarnaast wordt de omgeving (nu volledig versteend) fors vergroend, komen er speeltoestellen in de openbare ruimte en ook in het pand zelf komt een gemeenschappelijke tuin en verschillende daktuinen.

Huurder van het Eurocenter was lange tijd het Amerikaanse bedrijf Jacobs, een technisch adviesbureau dat zich richt op de olie industrie. Het gebouw kwam in 2017 leeg te staan nadat Jacobs naar Den Haag was verhuisd. Vijf jaar eerder kwam het gebouw, lokaal bekend als de "Aramcobunker" voor € 16,5 miljoen in handen van Urban Interest. 

Sindsdien waren eer al plannen om het kantoorgebouw te transformeren naar woningen die aanpassing van het bestemmingplan vergden. Ook omwonende zaten tijdens de aanvraag van de vergunning steevast op het vinkentouw.  

Plesmanlaan 100 maakt onderdeel uit van het gebied Verbeekstraat, dat op haar beurt onderdeel uitmaakt van de Stadsentree Leiden West. De ambitie voor de Stadsentree is om rond de Plesmanlaan een levendig en gemengd stedelijk woon-en werkmilieu te realiseren.

De vernieuwbouw van an Eurocenter tot woonruimte moet in 2025 starten