Van woning naar werk; Havenkwartier Deventer verschiet van kleur

Opnieuw lijkt een voormalige bedrijfslocatie in het Havenkwartier van Deventer een woonbestemming te krijgen. Bij alle plannen voor het gebied hecht de wethouder wel aan een mix van wonen én werken. 

Ontwikkelaar Arthur Armstrong uit Zoetermeer gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor herontwikkeling van de zogeheten Vihamij-locatie aan de Industrieweg 2 en 2A tot een woongebouw. Op deze plek zat jarenlang een gelijknamige technische groothandel; de huidige gebouwen staan al een aantal jaar leeg. 

Arthur Armstrong gaat onderzoeken wat hier haalbaar is. De gemeente Deventer heeft met de ontwikkelaar afspraken gemaakt over de uitgangspunten, over de onderzoeken die hiervoor gedaan moeten worden, en over de communicatie met en het betrekken van omwonenden en andere betrokkenen.

Maximaal 7 woonlagen

De plannen voor een nieuw woongebouw moeten in ieder geval voldoen aan de stedenbouwkundige uitgangspunten die de gemeente hiervoor heeft opgesteld. Zo mag het gebouw maximaal 7 woonlagen hebben, en het hoogste accent mag maximaal 22,5 meter hoog zijn. Hoeveel en wat voor woningen er moeten komen, is nog niet vastgelegd. Dat bepaalt de gemeente in een later stadium.De boom die hier langs de Industrieweg staat, moet in ieder geval behouden blijven. Parkeren moet helemaal binnen het gebouw zelf gebeuren.

Het is het laatste stukje Havenkwartier waar nog geen plannen voor waren. Het grenst aan de ene kant aan het nieuwbouwcomplex Kop Havenkwartier van wooncorporatie Rentree met 75 sociale huurappartementen, en aan de andere kant aan de Ter Hoevenlocatie, waar ontwikkelaar Janssen De Jong plannen heeft voor een woontoren.

De gemeente Deventer onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om het zogeheten Haveneiland, tussen de Eerste en Tweede Havenarm, te transformeren tot een woon-werkplek. De IJsselstad vestigde eind februari 2024 alvast een voorkeursrecht op de gronden. Op dit schiereiland zijn nu voormamelijk (retail)ondernemingen gevestigd. Voor het Haveneiland hoopt de gemeente binnen 3 jaar met plannen te komen.

Mix van wonen en werken

Om aan de behoefte aan nieuwe woningen te voldoen, wil Deventer tot 2035 ongeveer 11.000 nieuwe woningen bouwen. ‘Het Havenkwartier heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld tot een bijzonder stukje Deventer’, aldus wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling). ‘Stoer, met oog voor het industriële verleden, een mix van oud en nieuw, een mix van wonen en werken, met veel creatieve bedrijven. De plannen voor dit stukje Havenkwartier moeten daar dan ook goed op aansluiten. Dan kan ook dit weer een prachtige nieuwe woonplek worden, dicht bij de binnenstad en het station.'