Groep rond Pinnacle koopt voor € 51 mln aan bouwmarkten

In de zoektocht naar rendement neemt nu ook de belangstelling voor Nederlandse bouwmarkten en pdv/gdv-winkels toe. Zo koopt particuliere belegger Pinnacle naar verluidt samen met buitenlandse beleggers een portefeuille van € 51 mln aan bouwmarkten en pdv/gdv-winkels.

In de zoektocht naar rendement neemt nu ook de belangstelling voor Nederlandse bouwmarkten en pdv/gdv-winkels toe. Zo koopt particuliere belegger Pinnacle naar verluidt samen met buitenlandse beleggers een portefeuille van € 51 mln aan bouwmarkten en pdv/gdv-winkels.

De portefeuille zou onder meer bouwmarkten (Praxis) in Amsterdam-Zuidoost, Amersfoort en Duiven en pdv/gdv-winkels omvatten. Pim Appel van Appelhoven Vastgoedadviseurs bevestigt dat zijn bedrijf optreedt als adviserend makelaar bij de aankoop, maar wil de identiteit van de kopende partij niet bevestigen. Volgens de Marketview van CBRE is Europa Capital de koper.

Naar verluidt zou Appelhoven voor de groep beleggers rond Pinnacle de portefeuille rond bouwmarkten en pdv/gdv nog fors willen uitbreiden. In de markt circuleren prijzen van iets minder dan tien keer de huur voor dit soort portefeuilles.

De aankoop van de groep rond Pinnacle is wederom een bewijs dat opportunistisch kapitaal zoekt naar mogelijkheden in Nederland. Bouwmarkten, met vaak langjarige contracten, worden daarbij gezien als een interessante belegging, zeker nu de economie lijkt aan te trekken. Dergelijke winkels moeten namelijk – mits ze een goede online strategie hebben – altijd een fysieke aanwezigheid hebben en mensen zullen altijd naar de winkel blijven komen.

Pinnacle is een groep particuliere beleggers, onder wie Bernard jr., Prins van Oranje-Nassau. Met zijn activiteiten in de ICT-sector, samen met onder meer studievrienden Paul Mol en Menno de Jong, is hij op eigen kracht vermogend geworden. Levi 9, het ICT-bedrijf waarvan Bernhard junior mededirecteur is, is gevestigd op het zelfde adres als Pinnacle, de ‘Pinnacle Tower’ op de Muiderstraat 1 in Amsterdam.

Pinnacle trok eerder de aandacht met de opportunistische aankoop van enkele kantoorcomplexen voor herontwikkeling. Zo kocht het in 2013 voor € 10,5 mln het kantoorgebouw Oostduinlaan 75 in Den Haag, waar het ingenieursbureau CB&I was gevestigd. Dit jaar werd dit complex, dat wordt herontwikkeld tot woningen, doorverkocht aan Bouwinvest. Eerder dit jaar kocht Pinnacle het Beresteyn-complex voor het Haarlemse station van het CBRE Dutch Office Fund (DOF) voor € 13,5 mln. Het complex uit 1975 bestaat uit 14.537 m² kantoor- en archiefruimte, 1707 m² retail, 22 appartementen, een sporthal en een parkeergarage (446 parkeerplaatsen). Pinnacle wil dit complex herontwikkelen.

Volgens Vastgoedmarkt heeft Pinnacle het vastgoed van de Praxis-bouwmarkten in Amsterdam Zuidoost, Amersfoort en Duiven verkocht voor in totaal € 42 mln aan de Luxemburgse vennootschap Epic 1 (€ 18,8 mln voor Stekkenbergweg 1 in Amsterdam Zuidoost, € 14,9 voor Saturnus 4 in Amersfoort en € 8,4 mln voor Nieuwgraaf 42 in Duiven). Pinnacle houdt een minderheidsbelang in Epic 1.