Winkelruimte op Kalverstraat wordt kantoorruimte

IEF verhuurt winkelruimte op de Kalverstraat nu als kantoorruimte. Dat levert inmiddels minstens evenveel huur op

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2017

 

IEF Capital heeft een huurtransactie gesloten met moderetailer Bestseller E-Commerce. Het betreft een transactie van circa 5000 m² kantoorruimte op de bovenste verdiepingen van het voormalig V&D-gebouw tussen het Rokin en de Kalverstraat in Amsterdam.

IEF Capital gaat het gehele gebouw grondig renoveren en Bestseller E-Commerce zal het gerenoveerde gebouw medio 2018 in gebruik nemen.

Bestseller E-Commerce is een dochteronderneming van Bestseller, een internationaal Deens familiebedrijf. Het bedrijf biedt met 20 individuele merken, kleding en accessoires aan voor vrouwen, mannen, tieners en kinderen. De merken en producten zijn online beschikbaar voor het grootste deel van Europa, Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Canada en India. De afdeling E-Commerce is sinds 2014 gevestigd in Amsterdam.

Opmerkelijk
1530 Real Estate adviseert Bestseller E-Commerce bij diverse huisvestingsvraagstukken in Nederland. De aanhuur in het voormalige V&D-pand is opmerkelijk, omdat dit voor het eerst is dat winkelruimte op de Kalverstraat wordt omgezet in kantoorruimte.

Martijn Smits van 1530 Real Estate: ‘We zien veel vraag van bedrijven naar kantoorruimte in de binnenstad. Terwijl bedrijven voorheen de stad uitgingen omdat kantoren dan beter bereikbaar waren met de auto, is de trend nu juist dat bedrijven uit de creatieve sector, de e-commerce en tech-bedrijven karakteristieke gebouwen betrekken in de historische binnenstad van Amsterdam. De kantoorruimte dient hoogwaardig te zijn en moet dan verder bij voorkeur over grote vloeren beschikken en efficiënt indeelbaar zijn. Deze bedrijven doen dat onder andere om het beste talent te kunnen aantrekken.’

De vraag naar zulke kantoorruimte is inmiddels zo groot in de binnenstad van Amsterdam dat de huurprijzen boven de € 300 per m² per jaar liggen. Daarmee wordt de vierkante meterprijs voor kantoorruimte vergelijkbaar met of beter dan voor winkelruimte op de hoger gelegen verdiepingen.

8000 m² is te veel
De winkelruimte in het souterrain, de begane grond en eerste verdieping van het voormalige V&D-pand, in totaal zo’n 3000 m², is nog niet verhuurd. Volgens bronnen in de markt is er echter veel belangstelling van retailers voor deze locatie. Het zou een goede plek zijn, met uitgangen aan zowel de Kalverstraat en het Rokin. Met de komst van de Noord–Zuidlijn, de Rode Loper en de hoogwaardige herontwikkeling van de Kalvertoren worden de winkelruimtes in de Kalverstraat aan de kant van de Munt steeds interessanter voor retailers.

Er zijn echter nog maar weinig retailers die 8000 m² in één gebouw willen hebben. Winkelen op de verdiepingen wordt steeds minder gangbaar.

IEF Capital, de eigenaar van het V&D-pand, is een joint venture tussen Bouwfonds Investment Management en IEF (Inflation Exchange Fund). De vastgoedportefeuille van IEF Capital Berlage heeft een waarde van circa € 1,6 mrd. De portefeuille bestaat uit winkelobjecten op uitsluitend A-locaties in Nederlandse binnensteden.

De huurder is juridisch bijgestaan door CMS. 1530 Real Estate heeft Bestseller-Commerce tijdens het gehele aanhuurproces geadviseerd. 1530 Real Estate is een onafhankelijk vastgoedadvieskantoor, dat onlangs is opgezet door Paco Landzaat, Martijn Smits en Sander van Winterswijk. Het is een multidisciplinair team, dat actief is op het gebied van aan- en verhuurtrajecten, aan- en verkooptrajecten, beleggingen en strategie.