Center Parcs en Klaas Hummel verkopen vakantiepark Port Zélande

De Pierre & Vacances Center Parcs Group (PVCP) en Lapidus Holding, een bedrijf van vastgoedondernemer Klaas Hummel, hebben in iets meer dan een jaar tijd de 564 vakantiewoningen van Center Parcs Port Zélande verkocht.

De verkoop van losse woningen kwam in een stroomversnelling nadat een groep van buitenlandse institutionele beleggers belangstelling toonde om de nog niet verkochte woningen te willen verwerven. Een consortium onder leiding van de Franse assetmanager Atream, betaalde meer dan € 78 mln voor de laatste 330 beschikbare Nederlandse vakantiewoningen en voor de centrale voorzieningen van het park die langjarig zijn verhuurd aan PVCP.

De overige 234 woningen waren eerder in iets meer dan een jaar tijd aan particuliere beleggers verkocht, waarbij PVCP de woningen langjarig terughuurt en de kopers een vast of variabel rendement per jaar garandeert gedurende vijftien jaar. In totaal heeft de verkoop van de 564 vakantiewoningen en de centrale voorzieningen meer dan € 140 mln opgebracht. In deze opbrengst is begrepen een bedrag van € 25 mln dat zal worden aangewend voor de upgrading van het park. Door deze verkoop zal de upgrading die al in uitvoering is, gereed zijn voor het zomerseizoen van 2017.

Het consortium koopt het vastgoed in feite van de Nederlandse vastgoedondernemer Klaas Hummel die via Lapidus directeur en grootaandeelhouder is van Port Zélande, de nu voormalig eigenaar en verkoper van het vastgoed. “Wij merken dat de institutionele markt nu ook op zoek is naar kwalitatief verhuurd onroerend goed in het recreatieve segment”, aldus vastgoedondernemer Klaas Hummel. “Maar de institutionele beleggersmarkt is zeer selectief. Pas na een uitgebreid onderzoek met een positieve uitkomst zijn de onderhandelingen gestart.”

De bezettingsgraad van Center Parcs Port Zélande lag het afgelopen jaar al boven de 75 procent.

“Deze recordverkoop aan zowel particuliere als ook institutionele beleggers toont aan dat investeren in woningen van Center Parcs door zowel de particuliere als de institutionele markt, nationaal en internationaal wordt gezien als een aantrekkelijke investering. Dit komt mede doordat Center Parcs marktleider is en een zeer sterk merk”, zegt Enrico de Koster CEO van Pierre et Vacances Property Investments.

Het volgende Center Parcs-project dat Center Parcs en Klaas Hummel willen verkopen is Center Parcs Hochsauerland, gelegen nabij Winterberg. De verkoop van 548 vakantiewoningen en 110 hotelappartementen in dit toeristische gedeelte van Duitsland is vorige week gestart. Het is de bedoeling dat na Port Zélande en Hochsauerland ook de woningen in een aantal andere vakantieparken van Center Parcs in Nederland, België en Duitsland zullen worden aangeboden aan particulieren en institutionele beleggers, met als doel het financieren van een grootschalige upgrading. Naar verwachting zal vakantiepark Center Parcs Zandvoort (554 woningen) het derde park van Center Parcs zijn dat wordt gemoderniseerd. Beide parken zijn eigendom van vastgoedmaatschappijen, die onderdeel zijn van Lapidus Holding van Klaas Hummel.

Simmons & Simmons heeft SAS Atream en Home Invest Belgium geadviseerd bij deze transactie.