Kantorenleegstand Amsterdam loopt op naar 6,5 procent

Zelfs in coronatijd stond maximaal 3,2% van de hoofdstedelijke kantoren leeg, maar inmiddels is dit percentage opgelopen naar 6,5%, meldt CBRE in Het Financieele Dagblad.

Volgens Erik Langens, executive director Capital Markets bij CBRE, steeg het aantal onbezette kantoren in de afgelopen periode, omdat nieuwbouw deels leeg op de kantorenmarkt verscheen. Tijdens de coronaperiode zouden bedrijven huisvestingsbesluiten voor zich uit hebben geschoven.

De thuiswerktrend, waardoor kantoorgebouwen op maandag en woensdag op matige bezetting kunnen rekenen en op vrijdag vrijwel uitgestorven zijn, is echter niet meer te stuiten, zo verwachten de vastgoedexperts.  Bij grote bedrijven zijn thuiswerkdagen inmiddels vaste prik en steeds meer organisaties denken na over het inperken van kantoorruimte. Zo hebben ING en Aegon als fors in het aantal metrages gesneden.

Colliers verwacht dat er de komende jaren nog zo’n 30% aan kantoorruimte wordt weggestreept.  Harold Coenders, directeur bij vastgoedadviseur Colliers, wijst er in het FD op dat kantoren van grote organisaties zelfs op de piekdagen dinsdag en donderdag slechts voor 60% bezet zijn. “Het zal stapsgewijs gaan, niet in één klap zoals in de VS. Maar het thuiswerken gaat hier nog substantiële impact hebben.”

De Nederlandse kantorenmarkt is volgens de deskundigen weerbaarder dan de Amerikaanse, aangezien er doordachter is gebouwd en kantoren de afgelopen jaren niet lukraak als paddenstoelen uit de grond schoten, zoals in de VS. Daarnaast blijft de vraag naar hoogwaardige, duurzame kantoorpanden hoog.