VolkerWessels wint tender Spuikwartier

De aanbestedingsprocedure voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier is gewonnen door het consortium van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw (beiden VolkerWessels ondernemingen), met als architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists.

De aanbestedingsprocedure voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier is gewonnen door het consortium van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw (beiden VolkerWessels ondernemingen), met als architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists.

Dit heeft de gemeente Den Haag bekend gemaakt. Het winnende consortium heeft een integraal plan gemaakt voor een nieuw cultuur- en onderwijscomplex waarin het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium gezamenlijk worden gehuisvest. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders en wordt de komende 25 jaar ook door het consortium onderhouden.

Naast de culturele functies, komen er woningen, horeca, een hotel en winkels in het gebied. Dit zorgt volgens de gemeente voor meer reuring in dit deel van het Haagse centrum. Ook komt er een fietsenkelder voor 1500 fietsen.

Compromis
Nadat het ontwerp van Neutelings Riedijk na de verkiezingen van 2014 in de prullenbak belandde, organiseerde de gemeente een nieuwe tender onder aanvoering van de nieuwe wethouder Joris Wijsmuller, die als fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij altijd fervent tegenstander was geweest van het plan Spuiforum.

Uit de onderhandelingen rolde een compromis: het budget van circa € 181 mln bleef overeind, maar er kwam een nieuw plan en een nieuwe aanpak. Marktpartijen zouden een grotere rol krijgen met meer risico en dat er moest een stadsplein komen. Die krijgt wordt iets kleiner dan het huidige Spuiplein, dat door veel Hagenaars als kaal en winderig wordt ervaren. De inrichting wordt veel groener.
Mogelijk zou het door Rem Koolhaas ontworpen danstheater gedeeltelijk worden geïntegreerd in het plan, maar daar blijkt nu geen sprake van. Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal uit 1987 (ontworpen door Van Mourik Vermeulen) worden gesloopt. Op het voormalige Norfolk-terrein bij de Scheveningse Haven is inmiddels een tijdelijke theater- en concertzaal geopend.

Goede verbindingen
Volgens verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller zorgt het nieuwe ontwerp voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedeldoekshaven en Spui. Er komen logische en prettige wandel- en fietsroutes met een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Het plan zorgt voor goede verbindingen met de omliggende buurten zoals het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een stadsbalkon dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein, dat een multifunctioneel en groen karakter krijgt. De gebiedsvisie scoort heel goed op het gebied van duurzaamheid. De zogeheten breamscore van het plan is ‘Excellent.' Dat is een hogere score dan door de gemeenteraad gevraagd is.

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex heeft een open en toegankelijke plint met meerdere voordeuren. De publieksfuncties liggen dicht bij de begane grond en de zalen liggen naast elkaar waardoor het gebouw een bescheiden hoogte krijgt van 38 meter. Het gebouw is daarmee aanmerkelijk lager dan het naastgelegen stadhuis dat 50 meter hoog is. Door de compacte opzet van het plan, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak is het ook een zeer duurzaam gebouw.

Opening 2019
Er is nu een voorlopige winnaar gekozen. Na 4 augustus kan de aanbesteding definitief worden gegund waarna het voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De start van de bouw is gepland in 2016 zodat het nieuwe onderwijs en cultuurcomplex medio 2019 haar deuren kan openen. Na deze zomer wordt een stadsgesprek georganiseerd waarin de gebiedsvisie met het ontwerp uitgebreid gepresenteerd wordt aan de stad.

Andere aanpak dan voorheen
Met dit plan heeft het college gekozen voor een andere aanpak dan bij het oude plan. In plaats van de ontwikkeling van alleen een gebouw gaat het plan voor het Spuikwartier uit van de ontwikkeling van het hele gebied. De inhoudelijke en stedenbouwkundige kaders, de aanbestedingsstrategie, de financiële en de planologische kaders zijn van tevoren vastgesteld door de gemeenteraad. Daaraan voorafgaand heeft de gemeente diverse stads- en expertgesprekken georganiseerd. Bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van de culturele sector, architecten, stedenbouwkundigen en andere belanghebbenden hebben meegedacht over de randvoorwaarden waaraan het nieuwe Spuikwartier moest voldoen.