Colliers: 30.000–50.000 m² kantoren nodig in stationsgebied Eindhoven

Eindhoven heeft 30.000–50.000 m² nieuwe kantoorruimte nodig om de vraag op te vangen.

Eindhoven staat voor een grote uitdaging: het creëren van nieuwe hoogwaardige kantoren in het centrum van de stad. Er zijn te weinig kantoren beschikbaar die voldoen aan de huidige wensen van bedrijven. Daarnaast heeft slechts één op de drie beschikbare kantoren het juiste energielabel, waardoor bedrijven deze links laten liggen. In totaal is er 30.000–50.000 m² nieuwe kantoorruimte nodig, blijkt uit het kantorenmarktrapport Eindhoven van vastgoedadviseur Colliers International.

Centrum favoriet
Het centrumgebied is populair. Bijna de helft van de nieuwe bedrijven koos voor kantoorruimte in de binnenstad. Hierdoor is de leegstand gedaald tot 7,6%. De consequentie is dat het krimpende aanbod inmiddels leidt tot hogere huurprijzen en de verwachting is dat deze op korte termijn richting € 200 per m² stijgen.

Flight Forum is door de gemeente aangewezen als groeizone en alternatief voor het centrum. Het is de bedoeling dat hier 50.000 m² kantoorruimte wordt ontwikkeld. Een opvallende keuze, omdat de vraag naar kantoorruimte hier minder groot is. Ook hebben enkele bedrijven zich hier gevestigd, terwijl zij liever in het centrum huren. Alleen is daar te weinig kantoorruimte beschikbaar om alle bedrijven te huisvesten. De mismatch tussen vraag en aanbod ligt vooral bij de locatie, maar heeft ook te maken met de kwaliteit.

Grote vloeren en duurzame kantoren
Kwaliteit gaat niet alleen om een moderne uitstraling en uitgebreide voorzieningen. Grote, open vloeren en een duurzaam gebouw zijn minstens net zo belangrijk. Bedrijven werken steeds vaker met een werkplekconcept waarin open vloeren centraal staan. Er zijn slechts twee kantoorpanden in het centrum beschikbaar die aan dit criterium voldoen. Bedrijven zijn daarnaast bewust bezig met het verduurzamen van hun activiteiten. Slechts één op de drie beschikbare kantoren is klaar voor 2023 en heeft minimaal energielabel C. Het risico hiervan is dat bedrijven uiteindelijk kunnen uitwijken naar een andere stad.

30.000–50.000 m² nodig
Meerdere bedrijven zijn op dit moment op zoek naar in totaal 25.000 m² kantoorruimte in het centrum. Het is daarom goed dat beleggers aansturen op de ontwikkeling van nieuwe kantoorgebouwen dichtbij het station. Hier zijn nog grote herontwikkelingslocaties beschikbaar, zoals het Beursgebouw en de zuidoostzijde. De ontwikkeling van kantoren leeft op gespannen voet met de bouw van woningen. Door het tekort aan woningen in de stad zijn er ook op dit gebied uitbreidingen nodig. De huidige plannen voor het stationsgebied zijn vooral gericht op grootschalige woningbouw, en dat is een gemiste kans. Het is belangrijk om als gemeente de regie te houden op de juiste ontwikkeling van het gebied. De verwachting is dat minimaal 30.000–50.000 m² kantoorruimte nodig is om de toekomstige vraag op te vangen. Dit kan op korte termijn negatieve gevolgen hebben voor het Flight Forum, maar het is toch beter voor de stad om de economie in het centrum te faciliteren.