Raad van State verwerpt bezwaren tegen Zalmhaventoren

De Raad van State heeft de bezwaren van omwonenden tegen de bouwplannen voor de hoogste toren van Nederland verworpen.

De Zalmhaventoren is een 215 meter hoge woontoren in complex De Zalmhaven in Rotterdam. Ontwikkelaars van het iconische bouwwerk De Zalmhaven zijn AM en Amvest. Volgens de huidige planning zal het complex in 2020 gereed zijn. De ontwikkeling De Zalmhaven bestaat uit drie woongebouwen die in het populaire Scheepvaartkwartier, tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan, worden gerealiseerd. Het betreft een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Er komen zowel koop- als huurwoningen in het project. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform met eersteklas uitzicht over Rotterdam. Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor circa 7.500 m² aan kantoor- en commerciële voorzieningen,

De Rotterdamse politiek de bouw van de torens al goedgekeurd, maar bewoners van de omliggende wijken stapten naar de Raad van State omdat ze vreesden voor parkeerproblemen en aantasting van het woon- en leefklimaat.

Tegen de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan voor het terrein is geen hoger beroep mogelijk. Wel lopen er bij de gemeente Rotterdam nog een aantal bezwaren van omwonenden tegen de bouwvergunning, die in april werd verleend.