Het Zuider is Rotterdams mooiste

Twee scholen zijn er vandoor gegaan met Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. 

Woensdag 7 juni reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2023 uit aan het team van het Zuider Gymnasium bestaand uit opdrachtgever BOEi, bouwer Burgy Bouwbedrijf, gebruiker het Zuider Gymnasium, en Molenaar & Co. Architecten. Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis aan de Groene Hilledijk heeft het oude ziekenhuis een nieuwe toekomst gekregen. De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. 

Aanvankelijke plannen

‘Doordat structuur en kwaliteiten van het bestaande poortgebouw als uitgangspunt zijn genomen, bleven hier niet alleen de aanblik, maar ook veel historische karakteristieken van de architectuur behouden.’ Daarmee biedt het Zuider Gymnasium volgenss de jury nu ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’. Het oude ziekenhuis stond jarenlang op de nomimatie om gesloopt te worden. De eerste transformatieplannen behelsden aanvankelijke de realisatie van appartementen in het het poortgebouw. In de rest van het complex zijn of worden wel woningen gerealiseerd. Met de vestiging van de school heeft Rotterdam Zuid haar eerste categoriale gymnasium. 

Winnaar van de publieksprijs is de Fridtjof Nansenschool, een ontwerp van BDG Architecten dat in opdracht van BOOR werd gerealiseerd door bouwer BM Houwelingen, met grote betrokkenheid vanuit het team van de school. De prijs werd uitgereikt door Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen. Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur. Zo werpen de zonnepanelen in de glazen overkapping bij zonnig weer een schaduwpatroon op de tribunetrap en maken zo de winning van zonne-energie zichtbaar en ervaarbaar voor de leerlingen.

The Hudsons

Eervolle vermeldingen waren er voor het Getijdenpark Eiland van Brienenoord -uitgevoerd door Van de Ven, Martens en Van Oord met de gemeente Rotterdam als opdrachtgever en ontwerper- en The Hudsons, een woningbouwproject in de wijk Bospolder-Tussendijken in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling en Era Contour, ontworpen door Orange Architects en uitgevoerd door ERA Contour..