Woningen in Berlage kantoor Den Haag

Eigenaar AIK Immobilien Investmentgesellschaft en ontwikkelaar Vorm hebben een plan om het monumentale Berlage kantoor aan de Groenhovenstraat en de Koninginnegracht in Den Haag deels te transformeren naar 72 woningen. Woensdag zijn de plannen gepresenteerd aan de omwonenden.

Het voormalige hoofdkantoor van de verzekeraar De Nederlanden van 1845 werd gebouwd tussen 1924 en 1827 en is ruim 17.000 m² groot. Eind jaren ’60 verhuisde het verzekeringsbedrijf, inmiddels omgedoopt tot Nationale Nederlanden, naar kantoorgebouwen De Zilveren Toren aan de Prinses Beatrixlaan (het huidige hoofdkantoor van MN). AIK kocht het Berlage-kantoor in 2003 voor een bedrag van € 30 mln. Toen was het telecombedrijf Orange de huurder, maar sinds 2008 staat het grotendeels leeg.

Een deel van het gebouw is momenteel tijdelijk verhuurd, onder andere aan de Muziekacademie Den Haag, en vorig jaar tekende een internationale investeringsmaatschappij voor 1200 m² kantoorruimte en 20 parkeerplaatsen. De investeringsmaatschappij heeft een 5-jarige huurovereenkomst afgesloten met aansluitend 5 optiejaren. Thans is circa 12.500 m² vvo voor verhuur beschikbaar.

Het nieuwe ontwerp van de architect Job Roos van Braaksma & Roos voorziet in 72 woningen, waarvan 6 herenhuizen van elk 300 m², Het glazen daken boven de kantoortuinen in het rijksmonument zullen verdwijnen zodat er licht en lucht bij de woningen kan komen en buitenruimtes mogelijk worden. Er worden twee terugspringende verdiepingen toegevoegd aan het gebouw om voldoende appartementen mogelijk te maken en het project financieel haalbaar. Ook voor de buitenruimte heeft de architect, die ook de restauratie van het Gemeentemuseum in Den Haag heeft gedaan, een plan. 

Aanvulling juli 2017: Er komen 57 woningen, ieder uniek in zijn soort. Het aanbod varieert van monumentale appartementen en penthouses tot vierlaagse herenhuizen.