Van de hoofdredacteur: De strijd van Hugo tegen woningwappies

De strijd van Hugo de Jonge tegen coronawappies is gestreden. Nu krijgt hij als kersverse minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening echter te maken met woningwappies.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 28 januari 2022

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL

De beslissers in deze editie zien als thema voor 2022 het klimaatplan, de verdozing, de rentestijging of de woningopgave, maar enkelen (zoals Gertjan van der Baan en Richard Dallinga) maken zich ook zorgen over de maatschappelijke tweedeling met de wappies.

Die tweedeling komt pijnlijk naar voren bij de aanpak van het woningtekort. Je hebt mensen, zoals Johan Conijn (zie pagina 24), die precies op de hoogte zijn van de vele woningmarktstudies en zicht bieden op de bouwopgave om het woningtekort aan te pakken, een opgave die complexer is dan gedacht. Aan de andere kant staat de groeiende groep die ‘ze niet alle 24 in het kratje heeft’ en het woningtekort ontkent. Woningwappies weten het beter: ‘Er zit te veel geld bij de zittende klasse.’ Zij krijgen ruim baan in de media, en ook binnen De Jonges eigen CDA.

Het is dé opgave van 2022: hoe houden feiten stand in een maatschappij die steeds meer in complotten gelooft? Van het Hongaarse complot van Soros tot Schwab, die met zijn World Economic Forum de wereld zou bestieren.

De woningmarkt is ook gevoelig voor complotten, die mensen met een eigen woning neerzet als de ‘haves’ en met een huurwoning als de ‘have nots’. Die tegenstelling, die voorbij gaat aan de hoogwaardige huurvoorraad in Nederland, zet de deur open voor inkomenspolitiek via de woningmarkt. Laat de historie spreken: de politiek heeft juist op dit punt steeds gefaald.

Deze editie biedt minister De Jonge 20 forecasts van beslissers en de top-101 uit het vastgoed. Het zijn ontwikkelaars en institutionele en private beleggers die hebben bewezen dat ze beslissers zijn op grond van hun productie (ontwikkelaars) of portefeuille (beleggers). Zij analyseren hoe je het woningtekort wel te lijf kunt gaan.

De Jonge is deze maand gestart met gesprekken met marktpartijen. We hopen dat die leiden tot realiteitszin. Het instrumentarium van het Rijk is (te) beperkt om de woningmarkt vlot te trekken, dus hij moet met lagere overheden gaan samenwerken om ook maar iets van het woningtekort in te lopen. Oud-ambtenaren van Volkshuisvesting weten nog hoe dat moet: met zogenoemde geitenpaadjes (met de crisis- en herstelwet als voorbeeld).

Alleen zo kan de minister wat betekenen voor huiszoekende jongeren. De jongeren hebben al het zwaarst geleden onder de lockdowns en door schaarste is hen het grondwettelijke woonrecht ontzegd. Het is aan De Jonge om zich te laten informeren door mensen die ze wel alle 24 in het kratje hebben.