Internationale beleggers investeren meer in studentenwoningen

Beleggers in studentenhuisvesting verschuiven de aandacht naar Europa. Continentaal Europa zag vanaf het tweede kwartaal van 2016 een jaar-op-jaar investeringsvolumegroei van 21%, tot een totaal van $ 1,8 mrd. Dat blijkt uit het ‘World Student Housing’ rapport van internationale vastgoedadviseur Savills.

De Amerikaanse en Britse markten zijn nu volwassen, stelt Savills. Met een gecombineerde studentenpopulatie van 20 miljoen, het toenemende aantal internationale inschrijvingen en een zeer laag aanbod van beleggingsproduct biedt Europa veel kansen voor beleggers. De toename van het aantal internationale inschrijvingen is vooral te verklaren door het feit dat universiteiten meer Engelstalige vakken aanbieden. Nederland is koploper in deze trend, met 57.000 studenten ingeschreven voor ETP’s (English taught programmes). Ter vergelijking, in Duitsland staan 30.500 studenten ingeschreven voor ETP’s.

Het percentage grensoverschrijdende beleggingen blijft groeien. Savills becijfert dat 40% van alle deals in de wereldwijde studentenhuisvestingsector van de afgelopen 3 jaar buiten het land van herkomst werd gesloten. In Nederland is ongeveer twee derde van alle transacties sinds 2014 grensoverschrijdend, waarbij beleggers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België een groot aandeel hebben.

Jeroen Jansen, head of Research bij Savills Nederland: “De internationale aandacht van beleggers én operators voor studentenhuisvesting zien we nadrukkelijk ook in Nederland, waar partijen als International Campus, Greystar, Xior and Crosslane al diverse aankopen hebben gedaan.” Zo investeert Greystar in de nieuwe woontoren Bright in Rotterdam, een ontwikkeling van Stebru (foto).

Hybride producten zorgen in Nederland voor een verlaging van risico. Een goed voorbeeld daarvan is The Student Hotel, dat accommodaties voor korte termijn aanbiedt aan studenten, maar deze ook openstelt voor andere geïnteresseerden. Een ander voorbeeld is Little Manhatten (ontwikkeld door International Campus), waar een derde van de 869 studio’s wordt aangeboden aan young professionals. Deze hybride producten bieden flexibiliteit van inkomen in een markt waar de huurprijzen voor studenten gelimiteerd zijn.

Bas Wilberts, head of Alternative Investments bij Savills Nederland: “De afgelopen 3 jaar hebben de Amerikaanse en Britse studentenhuisvestingmarkt de internationale markt gedomineerd. Maar nu deze markten volwassen worden, zijn beleggers op zoek naar mogelijkheden in andere markten. De druk op de huizenmarkt, een tekort aan studentenwoningen en een relatief onvolwassen operatormarkt maakt Nederland zeer interessant.”