DealWatch-katern: Bolia blij met grotere winkel en minder toeristen

De innovatieve Deense meubelketen Bolia zocht ruim een jaar naar winkelruimte in Amsterdam. De eerste Nederlandse vestiging werd gevonden in de Utrechtsestraat 78–80 met 145 m² op de begane grond en 135 m² souterrain. [i]Door Gabriëlle Klaver Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2016 [/i]

De innovatieve Deense meubelketen Bolia zocht ruim een jaar naar winkelruimte in Amsterdam. De eerste Nederlandse vestiging werd gevonden in de Utrechtsestraat 78–80 met 145 m² op de begane grond en 135 m² souterrain.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2016


‘We zijn op de fiets gestapt en hebben Bolia Amsterdam laten zien. De Leidsestraat en de Negen Straatjes waren te toeristisch, maar de Utrechtsestraat had de juiste mix van premium merken, speciaalzaken en kwalitatief goede horeca.’ Dat zegt Bjorn Brink van vastgoedadviseur CBRE. Hij trad met zijn team op namens Bolia in de deal.
Bolia is het up-market zusje van Jysk – oprichter Lars Larsen van Jysk heeft een meerderheidsaandeel in Bolia. De fysieke winkels en de webshop zijn geïntegreerd.
Bolia koos ook voor de Utrechtsestraat omdat de ruimtes hier net even groter zijn dan in de Negen Straatjes. ‘In de Negen Straatjes doe je het goed als je split-level 130 m² krijgt. In de Utrechtsestraat kun je op de begane grond 100–200 m² krijgen.’ Bolia heeft een stukje van het voormalige pand van Expert van particuliere eigenaar Libra International gehuurd. De eigenaar werd geadviseerd door B&O Retail. Aanvankelijk wilde het Deense merk de gehele winkel huren, maar de gemeente wilde dat het pand weer in zijn oorspronkelijke vorm werd teruggebracht. Dus werden het drie winkels met naast Bolia, Holland & Barret en Rituals. Brink: ‘Dat zie je vaker in Amsterdam: de gemeente houdt vast aan de kleine ruimtes, terwijl de retailers juist op zoek zijn naar grotere oppervlakten.’
Ondertussen is het aanbod op de Utrechtsestraat niet groot, terwijl de interesse wel toeneemt. In vijf jaar tijd is de huurprijs dan ook van zo’n € 500 per m² per jaar gestegen naar zo’n € 700. Brink: ‘Het aanbod zal wel wat toenemen – de eigenaren hier worden wat actiever.’ Bolia zoekt ondertussen verder naar winkels in Rotterdam, Utrecht en Den Haag met 250 m² als uitgangspunt. Bolia heeft hiervoor geen exclusiviteit afgesproken met vastgoedadviseurs.