Nationaal Congres: Extra geld woningmarkt gaat naar Randstad, Eindhoven en Groningen

Het Rijk wil de extra bijdrage voor het versnellen van de bouwproductie inzetten voor de gebieden waar woondeals zijn gesloten. Het gaat om de Metropoolregio Amsterdam, de Zuidelijke Randstad, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Dat zei Chris Kuijpers, directeur-generaal Bestuur en Wonen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2019

Chris Kuijpers sprak tijdens het Nationaal Congres van PropertyNL en Buck Consultants International op 3 oktober. Het congres vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Kuijpers is directeur-generaal Bestuur en Wonen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verving minister Kajsa Ollongren, die wegens ziekte verstek moest laten gaan.
In de begroting die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd staat dat het Kabinet de komende jaren € 2 mrd investeert om de woningmarkt vlot te trekken. Daarvan gaat € 1 mrd naar de corporaties in de vorm van een korting op de verhuurdersheffing. De overige € 1 mrd is bedoeld voor gebiedsontwikkelingen die om verschillende redenen niet van de grond komen. Te denken valt aan bijdragen voor infrastructuur, het uitplaatsen van bedrijven of stikstofmaatregelen. 

'We zijn op dit moment aan het uitwerken hoe het nieuwe budget het beste besteed kan worden', aldus Kuijpers. 'De projecten dienen in elk geval bij te dragen aan de bouwproductie in de regio's met een gespannen woningmarkt.'
Sommige gemeenten aan de rand van Nederland kampen met specifieke problemen zoals bevolkingskrimp. Hiervoor is het budget uit het Regeerakkoord voor regionale knelpunten beschikbaar, in totaal € 900 mln. Deze gebieden vragen volgens de DG om een andere aanpak.

Het afgelopen jaar zijn er 5 woondeals gesloten, de laatste op 5 juli met de Metropoolregio Amsterdam. De woondeals bestaan uit meerdere onderdelen met eigen afspraken. Een hiervan is de aanpak van knelpunten bij de versnelling van de woningbouw. Hieronder vallen een aantal concrete versnellingslocaties die bijdragen aan de bouwopgave in de regio. De woondeals bevatten verder afspraken over de (regionale) behoefte aan plancapaciteit en over gerichte acties op de aanpak van de gevolgen van de krapte.
Uit de woorden van Kuijpers valt op te maken dat het extra geld dat met Prinsjesdag is vrijgekomen wordt opgehangen aan deze woondeals. Dat zou dus betekenen dat grotere steden als Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Breda buiten de boot vallen. Het Rijk wil zo snel mogelijk het geld besteden, want de woningnood is groot. 'Er was heel lang geen rijksgeld beschikbaar en dat is nu wel het geval. We willen dat snel naar de gebiedsontwikkelingen brengen.'

Het gaat om complexe binnenstedelijke locaties zoals de Merwedekanaalzone in Utrecht en de Binckhorst in Den Haag. Kuijpers hoopt dat overheden en marktpartijen gezamenlijk gaan kijken hoe stappen te zetten zijn op deze locaties, ieder vanuit zijn eigen expertise. Per gebied moeten prioriteiten bepaald worden.

Tijdens het Nationaal Congres 'De strijd om de binnenstedelijke ruimte' ontspon een discussie over de vraag of het rijksbudget moet worden ingezet om de onrendabele top van reeds bestaande projecten af te dekken, of dat het moet gaan om nieuwe plannen zodat er meer plancapaciteit komt. Dick van Hal, voorzitter van de IVBN, is voorstander van het eerste, Neprom-voorzitter Desirée Uitzetter mikt op nieuwe projecten. Het lijkt Chris Kuijpers een goed idee om te gaan kijken naar de businesscase van grote projecten , in eerste instantie in de gebieden waar de 5 woondeals voor zijn gesloten.

Andere sprekers op het congres waren Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, Co Verdaas (hoogleraar gebiedsontwikkeling), Heleen Aarts, ceo Amvest, Daan Zandbelt, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en Paul Bleumink, managing partner Buck Consultants International. Aan het debat deden verder nog mee Pieter Hendrikse, (ceo JLL), Jeroen Nijland (directeur Netherlands Foreig Investment Agency), Frank van Oort (hoogleraar stedelijke en regionale economie Erasmus Universiteit) en Jos Melchers (directeur gebiedsontwikkeling gemeente Rotterdam).

Lees hier de belangrijkste conclusies van de dag