Ontwikkelpositie JP van Eesteren blijft buiten plan Schiekadeblok

Rotterdam wil het programma voor het Schiekadeblok verder terugschroeven. In totaal wordt ongeveer 60.000 m² nieuwbouw gerealiseerd; 350 tot 400 woningen, kantoren, horeca en voorzieningen. Een deel van de panden wordt gerenoveerd.

Dat blijkt uit het ambitiedocument en de bijbehorende brief van wethouder Bas Kurvers aan de gemeenteraad. De parkeerstrook achter Central Post blijft buiten de plannen. Volgens het AD heeft LSI deze verkocht aan TBI-bouwonderneming JP van Eesteren. De gemeente heeft met de nieuwe eigenaar nog geen afspraken kunnen maken. Volgens eerder gemaakte afspraken mag hier een parkeergarage worden gebouwd. Dit komt dan los te staan van de ontwikkeling met woningbouw en kantoren.

De plannen lijken op het stedenbouwkundige model dat vorig jaar werd gepresenteerd. De bebouwing langs de Schiestraat komt echter verder van het spoor te liggen en de parkeerstrook blijft nu dus buiten beschouwing. Het stedenbouwkundig model ging nog uit van 650 woningen en 44.500 m² kantoorruimte. En tien jaar geleden wilde LSI maarliefst 240.000 m² nieuwbouw realiseren op deze plek, waar door de kredietcrisis niets van terecht kwam.

Het saldo van de ontwikkeling wordt geraamd op € 25 mln negatief. De gemeente had voor het Schiekadeblok al € 20,8 mln gereserveerd, dit bedrag moet dus met us er moet nog een voorziening van € 4,2 mln worden verhoogd.

De wethouder spreekt in zijn brief van een 'hoogstedelijk mixgebied', waarbij bepaalde functies uiteindelijk aangepast moeten worden. 'Voor de terrassen op gemeentelijke grond zijn er kortlopende contracten gesloten. Daarnaast zijn er lopende huurcontracten voor het poppodium Annabel (particuliere eigenaar) en het parkeerterrein in het middengebied (gemeentelijk eigendom) die van invloed zijn op de uitvoeringskansen en fasering.'

Gefaseerde ontwikkeling
Het nieuwe stedenbouwkundige model biedt goede mogelijkheden voor een gefaseerde ontwikkeling. Zo kan tussentijds nog gestuurd worden op de verdeling tussen de hoeveelheid woningen en kantoorruimtes in het Schiekadeblok. Dat biedt de ruimte om over enkele jaren meer kantoorruimtes te realiseren dan momenteel benodigd is. De wethouder constateert dat de kantorenleegstand in Rotterdam Central District snel vermindert en dat elders veel kantoren zijn gesloopt of getransformeerd. 'Makelaars zien een goede toekomst voor RCD als kantoorlocatie en ook in het provinciale beleid is RCD aangemerkt als dé toplocatie in Rotterdam, waar nog grote volumes toegevoegd kunnen worden. Na de op korte termijn te realiseren ontwikkelingen op het Delftseplein (gemeentelijke tender) en Weenapoint resteren alleen nog Conradstraat en het Schiekadeblok als mogelijke locaties voor kantoren van topkwaliteit.'

150 meter
Het gebied wordt beter verbonden met de omgeving, onder andere dankzij de opvolger van de houten Luchtsingel en een nieuwe tunnel  onder het spoor naar de Provenierswijk. Een deel van de bestaande panden, met name langs de Delftsestraat, wordt herontwikkeld ten behoeve van publieke functies en werkruimtes voor creatieve en innovatieve bedrijven. Aan de zijde van het Delftseplein wordt renovatie van het karakteristieke Broekmanpand gecombineerd met nieuwbouw ter plaatse van het huidige Perron-pand. Op de hoek van de Schiekade en de Schiestraat is het hoogste bouwvolume gedacht, hiervoor moet in ieder geval een gedeelte van het Schieblock worden gesloopt. Deze toren kan 150 meter hoog worden (ruim 23.000 m²).

Er komt een openbaar hof dat kan functioneren als plek voor de stad; een 'stepping stone in bijzondere openbare ruimtes tussen het Centraal Station en het Pompenburg.' Het openbare hof is met 2 doorgangen verbonden met de Delftsestraat en Schiestraat. Daarnaast is er een tweede, verhoogd gelegen, hof. Onder het opgetilde hof is er ruimte voor het parkeren van auto’s, fietsen en scooters. Het verhoogde dek is bereikbaar met brede trappen en sluit aan op de nieuwe wandelverbinding naar het Pompenburg.

Het Ambitiedocument dient als startnotitie voor het te ontwikkelen bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan kan naar verwachting medio 2019 worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Onderzoek erfpachtdeal
Het Schiekadeblok is onderwerp van onderzoek door de Rotterdamse rekenkamer. Dit vanwege de erfpachtdeal die de gemeente in de crisisjaren sloot met ontwikkelaar LSI. Die pakte ongelukkig uit en koste de gemeente vele miljoenen. De publicatie bleek in oktober opnieuw te worden vertraagd, omdat documenten over de grondtransactie geheim blijven. In juni 2016 nam de gemeenteraad een motie aan waarin de Rekenkamer Rotterdam verzocht werd onderzoek te doen naar de erfpachtmaatregel. Het rapport moet deze maand uitkomen.