De gemeente Amsterdam overweegt meer nieuwbouw van kantoren toe te staan om ruimte te bieden aan de economische groei.
Onder andere Sloterdijk, het Arenagebied, Duivendrecht, Sixhaven (Noord), het Marineterrein in de binnenstad en de corridor Zuidas-Schiphol worden genoemd in de notitie Ruimte voor de economie van morgen. Die is een economische uitwerking van Koers 2025, het plan van de gemeente om 50.000 woningen te bouwen voor 2025.
In de notitie wordt onderscheid gemaakt tussen internationale topmilieus (Zuidas, Schiphol, Marineterrein en Sixhavenl), innovatiedistricten (onder andere Riekerpolder, Amsterdam Science Park en Amstel III) en multimodale knooppunten als Sloterdijk, Bijlmer, Duivendrecht en Amstelstation.
Daarnaast pleit de gemeente ook voor het mixen van wonen en werken in veel woongebieden in de stad.
1 miljoen inwoners
Als de bevolkingroei van Amsterdam doorzet in hetzelfde tempo, groeit de stad naar 1 miljoen inwoners in 2030. Dit waarschijnlijk gezien de trend dat de economische ontwikkeling zich concentreert in internationaal georiënteerde steden. De werkgelegenheid in Amsterdam is ook snel gestegen, in een periode van 10 jaar (2005-2015) groeide die met 90.000 nieuwe banen, ondanks de economische recessie. Vorig jaar hebben zich 137 internationale bedrijven gevestigd in de hoofdstad.
Kantorenstop
Om de groei te accomoderen, is volgens de gemeente nieuwbouw van kantoren noodzakelijk. Dit staat haaks op de kantorenstop die Amsterdam in 2011 invoerde. De laatste jaren was alleen op de Zuidas en in het centrum nieuwbouw mogelijk. Doordat veel verouderde kantoren zijn getransformeerd naar woningen of hotels, is de leegstand inmiddels teruggelopen naar van indertijd 17% naar 8%. Door de krapte stijgen de kantoorhuren nu snel.
Waar precies hoeveel vierkante meter gebouwd kan worden, is nog niet bekend. Dat moet duidelijk worden uit de nieuwe Kantorenstrategie, die na de zomer gereed zal zijn.