ANALYSE ‘Gronddeal met Chipshol ingewikkelde kwestie’

[i]De aangekondigde verkoop van de grondposities van Chipshol, in potentie de grootste gronddeal sinds jaren, zal geen eenvoudige zaak blijken te zijn – zeker niet tegen de prijzen die nu circuleren.[/i]

De aangekondigde verkoop van de grondposities van Chipshol, in potentie de grootste gronddeal sinds jaren, zal geen eenvoudige zaak blijken te zijn – zeker niet tegen de prijzen die nu circuleren.

Eind vorige week kondigde de familie Poot, eigenaar van Chipshol, na jaren van procederen aan dit najaar hun bedrijf van de hand te willen doen. Het gaat om 150 ha grond rond Schiphol, inclusief lopende claims. De familie Poot wil een beperkt aantal partijen selecteren om een overnameaanbod uit te brengen en bezint zich nog op de adviseurs die ze daarvoor willen selecteren.
In de markt is te beluisteren dat de huidige waarde van de grond rond Schiphol veel minder hoog is dan de miljarden die eind vorige week door Het Financieele Dagblad werden genoemd. Allereerst heeft de grond hoofdzakelijk een landbouwbestemming en moet nog maar worden afgewacht of de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan er ooit zal komen. Naast het Groenenberg-terrein (bestemming commercieel, 25 ha) heeft Chipshol 15 ha voor Schiphol-Rijk Park 2, maar dat is agrarische grond waarop een reservering voor de aanleg van een parallelle Kaagbaan rust. En dan zijn er nog 110 ha bij Badhoevedorp-Zuid, waar Airport City had moeten komen.
De marktomstandigheden zijn sterk gewijzigd sinds de familie Poot 20 jaar geleden haar ambitieuze plan voor een Airport City onder de rook van Badhoevedorp lanceerde. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen wees er dit weekeinde in De Telegraaf op dat in de omgeving van Schiphol (Hoofddorp, Schiphol-Rijk, Schiphol-Oost) de leegstand momenteel fors is. Die leegstand heeft – ondanks de prille tekenen van economisch herstel – de neiging verder toe te nemen, omdat de ruimtebehoefte van bedrijven sterk is veranderd. Ook zijn voldoende bedrijventerreinen rond de luchthaven beschikbaar.
Terwijl in het verleden de waarde van grond sterk werd gedreven vanuit de creatie van aanbod, is nu veel bepalender geworden welke activiteiten met toegevoegde waarde voor de regio de nieuwe eigenaar denkt te kunnen ontwikkelen op het gebied. Dat is waarde die Chipshol ondanks de ambitieuze plannen nooit heeft kunnen toevoegen. De nieuwe eigenaar zal duidelijk moeten maken waarom nieuwbouw nodig is.
En dan zijn er nog de claims die Chipshol heeft lopen tegen in ieder geval Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland. Volgens Chipshol is verkoop van de claims – die totaal ook in de miljarden zouden lopen – aan een Amerikaans litigation fund een serieuze optie. Een reeks van die claims heeft betrekking op het Groenenberg-terrein, waar Chipshol ondanks een bestemmingsplan voor commerciële functies opliep tegen een bouwverbod. Na slepende juridische procedures kreeg Chipshol in 2007 gelijk van de rechter en werden gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland en luchthaven Schiphol veroordeeld tot betaling van tientallen miljoenen euro’s. Maar daarmee was de zaak niet afgedaan voor de familie Poot, die de rechtelijke macht betichtte van corruptie en vond dat een nog veel hogere schadevergoeding voor de hand zou liggen. Deze claims – en de bijbehorende hoge juridische kosten – lopen nog steeds door.
Het is de vraag is of een gespecialiseerd ‘claimfonds’ het risico van dit ingewikkelde en inmiddels zeer omstreden dossier zal willen overnemen. Een aanwijzing dat ook dit niet eenvoudig is, blijkt uit het feit dat Chipshol eind 2012 al meldde op het punt te staan de claims aan een gespecialiseerd Amerikaans litigation fund over te dragen. Daarna bleef het stil, tot de aankondiging van afgelopen week.

Gerelateerde artikelen: