Lezers smullen van het jaarlijkse onderzoek naar alle type beleggers in het vastgoed, terwijl onderzoekers een gaap moeten onderdrukken: vaak dezelfde partijen, minieme allocatieverschillen en kleine variaties in portefeuilles.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021
Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL
Vastgoed is voor kapitaalkrachtige spelers, die niet in de waan van de dag of zelfs van het jaar leven, zoals Green illustreert in deze editie.
Dat geldt wel voor de taxichauffeurs die zich ook vastgoedbelegger willen noemen met een huurwoninkje, een tweede huisje of een vastgoedfinanciering, vaak buiten AFM-toezicht. Zij kunnen de klappen van een vastgoedcrisis niet opvangen. Voor hen staat er echter in deze editie nauwelijks iets wat hun geloof ondermijnt. Het enige rode sein is de koers van vastgoed-beursfondsen. De prijs per aandeel is veel lager dan taxateurs aan de gebouwen toekennen. In deze editie daarvan een voorbeeld, met het door activistische aandeelhouders aangevallen beursfonds Wereldhave. De strijd tussen management en activisten is niet alleen voer voor Wereldhave-aandeelhouders, maar is ook een les voor andere beleggers. Als de verkopen minder opleveren en de banken de paraplu inklappen, is het maar de vraag of je je strategie kunt uitrollen. De vastgoedgeschiedenis leert dat het dan gaat om vermogen, vermogen en nog eens vermogen.
Voor woningkopers komen zulke verhalen van een andere planeet. Zij menen dat woningprijzen de komende 50 jaar lineair stijgen. Het nieuwe kabinet moet hen realisme bijbrengen en tegelijk de oorzaken van mislukte marktwerking aanpakken. In deze editie daarom de twee droomkandidaten voor de post van minister van Wonen, volgens de lezers van PropertyNL: de bestuurskundige baas van gebiedsontwikkelaar Amvest, Heleen Aarts, en ondernemer en Vorm-baas Daan van der Vorm. Lees hoe zij, ondanks de verschillen in achtergronden en werk, toch vaak pleiten voor dezelfde oplossingen om de woningnood aan te pakken. Dat is geen eenzijdig pleidooi voor meer markt, maar ze willen overheden in hun kracht laten komen om locaties te scheppen en corporaties het sociale domein laten redden. Zij overbruggen de groeiende kloof tussen politiek en publiek–privaat vastgoed.
Dat kan niet met Teams, daar moet je elkaar voor in de ogen kijken. Laat daar nu de vastgoedbeurs Provada voor zijn opgericht, die komende week van start gaat. PropertyNL hoopt u dagelijks te informeren over de talloze kennissessies in de fysieke en digitale PropertyDay, met de nieuwe app en op onze stand met Property Top 10-sessies. Mis het niet, al was het maar om te weten hoe snel de tijdbom tikt.