2021: het jaar van het logistieke vastgoed

Logistiek was in 2021 nummer 1, nu goed woningproduct schaars wordt. Ondanks de onzekerheid waren er toch ook kantorendeals.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Was 2020 het jaar van de woningen én logistiek, dit jaar heeft de logistiek overduidelijk gewonnen. Bij de grootste beleggingsdeals voor zowel single assets als portefeuille-deals is er een oververtegenwoordiging van logistiek – hoewel kantoren zeker met een opmars bezig zijn. Grote single-assetdeals in logistiek zijn bijvoorbeeld de aankoop door CTP van de Amsterdam City Hub, de verkoop van het distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk en de aankoop door CBRE IM van Distriport Tilburg.
Vastgoedadviseurs registreren dan ook dat logistiek vastgoed dit jaar een groter aandeel heeft in het totale investeringsvolume in vastgoed dan in 2021. Cushman & Wakefield bijvoorbeeld liet zien dat over de eerste drie kwartalen van 2021 44% van het beleggingsvolume uit logistiek en industrieel vastgoed bestond. In de eerste drie maanden van 2020 betrof dat aandeel nog 22%.

Opname 40% hoger
Het beleggen in logistiek vastgoed wordt natuurlijk gestuwd door enorme stijging van de opname. Savills registreerde in H1 2021 al dat de opname 40% hoger lag dan in H1 2020. Grote transacties op de gebruikersmarkt waren bijvoorbeeld Clipper Logistics, dat 78.000 m² in Venray huurt, en Broekman, dat 62.000 m² in gebruik neemt in Weert. Vooral gedreven door de enorme toename van e-commerce zijn logistieke bedrijven naarstig op zoek naar ruimte. Dat vinden wordt echter steeds lastiger – JLL ziet dat de leegstand in geschikte gebouwen inmiddels op een krappe 2% zit.
Maar dat logistiek vastgoed als meest populaire beleggingscategorie naar boven komt drijven in de lijstjes, komt ook doordat de concurrentie van woningbeleggingsdeals is weggevallen. Het investeringsvolume in woningen is aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2020, wat dan ook een uitzonderlijk jaar was. Vlak voor de jaarwisseling gingen immers nog forse aantallen woningen over de toonbank om de verhoging van de overdrachtsbelasting te vermijden.
Toch is de belangstelling voor woningbeleggingen volgens JLL niet afgenomen. De vraag is nog steeds hoog, wat ondanks de gedaalde investeringsvolumes toch resulteert in dalende aanvangsrendementen. Voor de beste producten wordt inmiddels 2,9% betaald. Beleggers krijgen door het tekort aan goed product in de G5 inmiddels ook steeds meer belangstelling voor de regio – ook omdat in 2020 meer mensen uit de Randstad zijn verhuisd dan er naartoe.

Kantoorverhuizingen
Opvallend bij de beleggingsdeals is echter de terugkeer van het kantoor. Moesten we die in 2020 met een lantaarntje zoeken, dit jaar vonden we ze bij zowel bij de portefeuilledeals als bij de single assets. De High Tech Campus in Eindhoven van € 1,1 mrd is daarbij onder de portefeuilledeals geschaard. Bij de single-assets vinden we naast het hoofdkantoor van ABN Amro bijvoorbeeld De Puls op de Zuidas terug en Treehouse in Rotterdam – allebei nieuwbouw en mixed-use met een aanzienlijk metrage kantoren.
Ondanks corona en de moeizaam verlopende verhuur, zijn er in de laatste maanden toch wat grotere verhuizingen aangekondigd. Daarbij is duidelijk dat Amsterdam, en dan met name de Zuidas, de plek is waar iedereen wil zijn. Vooral de advocatenkantoren waren ‘on the move’: De Brauw Blackstone Westbroek koos voor Tripolis, DLA Piper voor het Strawinskyhuis – beide herontwikkelingen waarbij de gebouwen eigenlijk weer nieuwbouwkwaliteit krijgen.
Maar over het geheel is de opname van kantoorruimte teruggelopen. Uit de cijfers van Cushman & Wakefield blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2021 615.000 m² kantoorruimte nieuw is verhuurd, een afname van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. De vastgoedadviseur merkt dat dit ook effect heeft op de huurprijzen: weliswaar zijn die nog stabiel, maar zit er wel neerwaartse druk op.

10 grote portefeuilledeals in 2021

High Tech Campus Eindhoven
Koper: GIC
Verkoper: Ramphastos
De verkoopprijs voor de overdracht van de 40 gebouwen met ontwikkelpotentieel voor 80.000 m² op de High Tech Campus in Eindhoven wordt geschat op € 1,1 mrd. Verkoper is Ramphastos, het investeringsbedrijf van Marcel Boekhoorn. De koper is investeringsmaatschappij Oaktree Capital. Oaktree Capital treedt echter op namens de GIC, het investeringsfonds van de Singaporese overheid, die daarmee op afstand dus de werkelijke koper is. En dat heeft weer vragen in de Tweede Kamer uitgelokt: is het wel zo verstandig om een activiteit die als van levensbelang van de Nederlandse economie wordt beschouwd, namelijk technologische innovatie, in de invloedssfeer te laten komen van een buitenlandse mogendheid? Minister Blok ziet echter het probleem niet: eigenaren van vastgoed hebben volgens hem geen zicht op bedrijfsgevoelige informatie van de huurders.

Europese logistieke portefeuille
Koper: Dream Industrial
Verkoper: Clarion Partners Europe
Deze zomer werd bekend dat Dream Industrial een portefeuille met 31 logistieke objecten in zes landen heeft overgenomen van Clarion Partners Europe. De portefeuille, die de afgelopen vier jaar door Clarion is opgebouwd, beslaat in totaal meer dan 827.000 m². Het gaat om vastgoed in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en een enkel object in Slowakije en Tsjechië. De waarde van de activa bedraagt in totaal € 882 mln. De portefeuille is volledig verhuurd aan diverse bedrijven. Onderdeel van de deal is ook nog 95.000 m² niet-bebouwde grond, waarmee Dream Industrial verwacht de portefeuille te kunnen uitbreiden.

Logistieke portefeuille
Koper: Arrow Capital
Verkoper: Europa Capital
Arrow Capital Partners kocht deze zomer voor € 270 mln een portefeuille met 38 logistieke vastgoedobjecten in Nederland en Duitsland. In totaal gaat het om 360.000 m². Het betreft onder meer Hermesweg 7 in Barneveld en Venenweg 19 in Zwanenburg. Verder complexen van gebruikers als Lekkerland, Deutsche Post Immobilien (DHL), Fahrrad XXL Feld en CWS boco Deutschland. De bezettingsgraad is 91%. Verkoper Europa Capital verkocht de panden uit zijn fondsen Europa Fund V en Europa Fund VI. Het is een van deals waarmee Arrow zijn positie op de Nederlandse markt versterkt: dit jaar was de asset manager ook bijzonder actief bij het verwerven van diverse logistieke single assets.

Kantorenportefeuille
Koper: Joint venture tussen Revcap Advisors en Unifore Real Estate
Verkoper: Aventicum Real Estate
Dit voorjaar verkocht Aventicum Real Estate een kantorenportefeuille van 70.000 m² aan een joint venture tussen Revcap Advisors en Unifore Real Estate. Project Hawk, zoals de portefeuille genoemd wordt, bestaat uit een portefeuille van 12 kantoorgebouwen die is gecentreerd in en rond de Nederlandse G4-steden. Er staan vijf panden in Utrecht, drie in Den Haag, één in Rotterdam en drie in de regio Amsterdam. Aventicum Real Estate is een platform voor het management van vastgoedbeleggingen, gelieerd aan Credit Suisse en de Qatar Investment Authority, opererend onder andere vanuit Amsterdam. De bezettingsgraad van de portefeuille ligt op ruim 90%. Revcap en Unifore zullen de ESG-voetafdruk van de kantoren verder verbeteren.

1129 woningen
Koper: Rijnhart Wonen, Ons Doel en Portaal
Verkoper: Woonzorg Nederland
Deze zomer verkocht Woonzorg Nederland 1129 sociale huurwoningen aan drie corporaties. Rijnhart Wonen en Ons Doel verdelen 1070 woningen in de regio Voorschoten en Leiden, Portaal verwierf 59 woningen in Leiden. De huurcontracten gaan ongewijzigd mee naar de lokale corporaties en de woningen blijven beschikbaar voor de sociale verhuur. Woonzorg Nederland is een landelijke corporatie die zich specialiseert in huisvesting voor ouderen. De vrijgekomen middelen wil de corporatie dan ook gebruiken om meer seniorenwoningen te realiseren.

10 grote single-asset deals in 2021

Hoofdkantoor ABN Amro, Amsterdam
Koper: Victory Advisors, G&S Vastgoed en VolkerWessels
Verkoper: ABN Amro
Prijs: € 750 mln
Vorig jaar meldde ABN Amro al dat het zijn hoofdkantoor zou gaan verkopen en zijn activiteiten zou concentreren aan de Foppingadreef in Amsterdam. De nu bekend geworden verkoop aan het consortium van Victory Advisors, G&S en VolkerWessels is een van de grootste singe-asset deals ooit in Nederland. Tot 2025 zal ABN Amro de ruimte in het hoofdkantoor deels terughuren. Wat er daarna met het gebouw gebeurt, is nog onbekend. Victory heeft bevestigd dat er op die plek ook woningen zullen komen. Het hoofdkantoor wordt daarbij niet volledig gesloopt en er wordt een nieuwe toren aan toegevoegd.

Amsterdam Logistic Cityhub
Koper: CTP
Verkoper: Larendael Development en Bridges Real Estate
Prijs: € 307 mln
CTP, net aan de Amsterdamse beurs genoteerd, begon zijn aftrap op de Nederlandse markt goed met de aankoop van een logistieke stadshub in het westelijk havengebied van Amsterdam. Deze omvat 120.000 m² opslag- en last-mile distributieruimte verspreid over meerdere verdiepingen. ALC wordt ontwikkeld door ondernemers Wim Beelen (Larendael Development) en Paul Vermaat (Bridges Real Estate). Met een koopsom van € 307 mln is het de grootste logistieke single asset transactie in Nederland ooit. De stadshub wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 opgeleverd en is al gedeeltelijk verhuurd.

De Puls, Amsterdam
Koper: Union Investments
Verkoper: Vorm en Edge
Prijs: € 300 mln
Union Investment heeft De Puls gekocht, een mixed-use project aan de Amsterdamse Zuidas. Vorm ontwikkelt De Puls en onlangs is daar samenwerkingspartner Edge aan toegevoegd. De verkoopprijs ligt naar schatting rond € 300 mln. Naast de 200 nieuwe woningen, waarvan 151 appartementen in het middensegment, biedt De Puls 3000 m² bioscoopruimte met negen bioscoopzalen, 1600 m² horeca, 350 m² winkelruimte en 36.000 m² kantoorruimte. Er komt een parkeergarage met elektrische deelauto’s. Op de achtste en negende verdieping van De Puls komt een ‘stadsbos’ op 35 meter hoogte. Met ruim 7000 m² zonnepanelen en tal van innovaties streven beide ontwikkelaars naar een Well Platinum-certificering.

Smartlog Maasvlakte
Koper: Patrizia
Verkoper: DHG
Prijs: € 230 mln
Smartlog Maasvlakte is een XXL-distributiecentrum van 233.000 m², verdeeld over 10 DC’s. Daarmee is het de grootste logistieke ontwikkeling in Nederland. Odin Warehousing tekende een 15-jarige huurovereenkomst van in totaal 135.289 m² voor DC1 t/m DC6. DC7 en DC8 zijn voor 10 jaar verhuurd aan De Zwaluw Logistics, en DHG verwacht bij de overdracht op 1 juli 2022 ook de laatste DC’s verhuurd te hebben. Patrizia deed de aankoop namens Logistik-Invest Europa III Fund en Patrizia PanEuropean. De Duitse belegger doet in ons land veel in woningen, maar kocht in 2019 ook al een portefeuille met distributiecentra in en rond Rotterdam van DHG.

Distributiecentrum Zalando, Bleiswijk
Koper: Koreaanse Investeerders
Verkoper: USAA Realco Europe en Somerset Capital Partners
Prijs: € 215 mln
Warburg-HIH Invest heeft namens Koreaanse investeerders voor € 215 mln het nieuwe distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk gekocht van USAA Realco Europe en Somerset Capital Partners. Het gaat om het grootste logistieke vastgoed van Nederland. Het terrein beslaat een perceeloppervlakte van 250.000 m² en biedt 1200 parkeerplaatsen. Het gebouw krijgt een bruto verhuurbaar oppervlak van 140.000 m², inclusief 12.000 m² kantoorruimte. De investeerders worden vertegenwoordigd door Midas International Asset Management en NH Investment & Securities. Dezelfde investeerders hebben in 2018 Edge Amsterdam West aangekocht.

Tree House
Koper: ASR
Verkoper: Provast
Prijs: € 140 mln
Provast is de ontwikkelaar van Tree House aan het Delftseplein naast het Centraal Station van Rotterdam. Het met veel groen gelardeerde gebouw van 41.000 m² is mixed-use, 130 meter hoog en zeer duurzaam. Er komt horeca en een plek voor het Rotterdamse innovatie- en cultuurplatform De Dépendance. Het geheel vergt een investering van € 200 mln. Naar verluidt betaalt ASR € 140 mln voor de 17.000 m² kantoorruimte en 168 woningen in het middeldure segment. ASR plaatst de woningen in het woningfonds en de kantoorruimte in het Dutch Mobility Office Fund.

Distriport Tilburg
Koper: CBRE IM
Verkoper: Prodelta
Prijs: € 100,1 mln
Namens een van zijn seperate accounts heeft CBRE IM logistiek centrum Distriport Tilburg voor € 100,1 mln gekocht van belegger en vastgoedontwikkelaar ProDelta. Distriport Tilburg heeft een totale oppervlakte van ruim 70.000 m² inclusief mezzanine en kantoorruimte. Het DC staat aan de Letostraat 33–35 op bedrijventerrein Vossenberg West II, direct aan de Barge Terminal Tilburg en is een van de grootste bedrijfsgebouwen op het bedrijvenpark. Het distributiecentrum is volledig en langjarig verhuurd aan XPO Logistics, dat er de Europese e-commerce operatie verzorgt van fashionretailer H&M. Op het 60.000 m² grote dak ligt het grootste zonnestroomsysteem van Brabant, met in totaal 24.310 zonnepanelen. Dit systeem, met een capaciteit van 6,3 miljoen kWh stroom, voorziet 1800 huishoudens van duurzame energie.

Syngenta-complex
Koper: Intermediate Capital Group
Verkoper: Syngenta
Prijs: € 99,7 mln
Het agribusiness-bedrijf Syngenta heeft zijn productiefaciliteiten en researchlaboratoria in Enkhuizen van 89.000 m² in een sale-en-lease back verkocht aan de Intermediate Capital Group. De wereldspeler in landbouwchemicaliën, zaadproductie en zaadteelt met Chinese eigenaren kreeg € 99,7 mln voor het vastgoed en huurt het voor 20 jaar terug. De faciliteiten liggen in een gebied waar meer dan 40 bedrijven in dezelfde sector actief zijn. Intermediate Capital Group (ICG) heeft afgelopen jaar zijn Europese Sale and Leaseback I-fonds van € 1,2 mrd geïntroduceerd. De investment manager geeft aan dat de markt voor sale-and-lease-back in de VS goed ontwikkeld is en heeft hoge groeiverwachtingen voor deze markt in Europa.

Smartlog Venray
Koper: Union Investment
Verkoper: DHG
Prijs: € 85 mln
DHG heeft Smartlog Venray in een aandelentransactie verkocht aan Union Investment Real Estate. Na de realisatie van het DC sloot DHG langjarige huurovereenkomsten met JD.com voor DC3 en Clipper Logistics voor DC1 en DC2, die vanuit hier hun e-commerce activiteiten vestigden. Vervolgens werden voor Clipper Logistics in DC1 en DC2 additionele 3-laags mezzanine vloeren ingebouwd van in totaal 37.500 m², waarmee het totale metrage van Smartlog Venray werd vergroot tot 91.299 m² vvo.

Kantoorgebouw Aurora
Koper: UBS REPM
Verkoper: Abrdn
Prijs: € 80,1 mln
UBS REPM heeft kantoorgebouw Aurora in Amsterdam overgenomen van de Britse vermogensbeheerder Abrdn, werd in september bekend. Het mixed-use gebouw van 9600 m² op de hoek van de Stadhouderskade en de Overtoom aan de rand van de binnenstad is verhuurd aan Booking.com. De plint is bezet door buitensportwinkel Bever. Abrdn kocht het gebouw in 2015. Volgens de investment manager was de belangstelling van beleggers voor het gebouw behoorlijk groot. UBS ziet voor de korte en lange termijn mogelijkheden meer waarde toe te voegen.

Grote aanhuren kantoorruimte in 2021

18.000 m² in Amsterdam
Huurder: De Brauw Blackstone Westbroek
Verhuurder: Flow Development
Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, momenteel gehuisvest in The Rock aan de Claude Debussylaan, heeft een huurcontract getekend voor 18.000 m² kantoorruimte in Tripolis-Park. Beide locaties zijn gelegen aan de Amsterdamse Zuidas. Ontwikkelaar Flow Development heeft Tripolis-Park aan de Amsterdamse Zuidas hiermee volledig verhuurd. Eerder al huurde Uber 30.000 m². De oplevering van het gebouw staat medio 2022 gepland. Naar verluidt is de verkoop van heel Tripolis-Park, dus inclusief de woningen, in de maak.

17.000 m² in Amsterdam
Huurder: BNP Paribas, Arcadis en G&S Vastgoed
Verhuurder: G&S Vastgoed/ASR
The CubeHouse wordt ontwikkeld door G&S in samenwerking met BNP Paribas Real Estate en Arcadis. Het driehoekje op de kruising Claude Debussylaan/Parnassusweg is de laatste plot die is overgebleven van de Mahler-4 ontwikkeling op de Zuidas. De partijen ontwikkelen niet alleen, ze trekken er ook in. ASR koopt het gebouw ten behoeve van het ASR Dutch Mobility Office Fund. BNP Paribas gaat er alle Amsterdamse kantoren samenvoegen, Arcadis verhuist vanaf Symphony en ook G&S verhuist erheen.

14.500 m² in Amsterdam
Huurder: Just Eat Takeaway
Verhuurder: Hannover Leasing
Eind 2021 verhuist online maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zijn hoofdkantoor naar een nieuwe locatie op de Piet Heinkade in Amsterdam. Hier huurt Just Eat Takeaway 14.500 m² verdeeld over acht verdiepingen en beschikt het onder andere over een dakterras met uitzicht op het IJ. Hannover Leasing, een dochteronderneming van de vastgoedbeleggingsbeheerder Corestate Capital Group (Corestate), heeft eind 2016 de Piet Hein Buildings voor institutionele beleggers verworven.

12.500 m² in Amsterdam
Huurder: JetBrains
Verhuurder: Deka Immobilien
JetBrains, een bedrijf dat intelligente tools maakt voor meer dan tien miljoen softwareontwikkelaars, heeft een langdurige huurovereenkomst gesloten voor 12.500 m² kantoorruimte in de ‘Terrace Tower’ aan de Gelrestraat 16 in Amsterdam-Zuid. Hier is ook Suitsupply gevestigd. JetBrains zal vanaf medio volgend jaar het gebouw betrekken. Deka Immobilien heeft het gebouw van in totaal 16.500 m² aangekocht.

9500 m² in Hoofddorp
Huurder: Gemeente Haarlemmermeer
Verhuurder: Dura Vermeer
De gemeente Haarlemmermeer heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten voor 9500 m² kantoorruimte in Hoofddorp. Het complex aan de Taurusavenue 100/Scorpius 201 bestaat uit twee met elkaar verbonden kantoren en staat in bedrijvenpark Beukenhorst Zuid. Het kantoor vormt nu nog het onderkomen van Dura Vermeer, dat er voor het einde van het jaar uittrekt. De gemeente Haarlemmermeer huurt het pand tijdelijk onder van Dura Vermeer, omdat het in afwachting is van de bouw van een nieuw gemeentehuis in Hoofddorp.

7500 m² in Rotterdam
Huurder: Microlab
Verhuurder: Ballast Nedam
Microlab heeft in september een tweede vestiging in Rotterdam Building geopend aan de Aert van Nesstraat in het Cool District in Rotterdam, een pand van Ballast Nedam. Naast coworking space biedt Microlab Rotterdam een members-only-skybar, meeting- en event spaces en een ruimte waar nieuwe creaties worden bedacht die positief bijdragen aan de samenleving. Zo is er ruimte voor evenementen, zijn er oplossingen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en zijn er programma’s voor afgestudeerden die een eigen onderneming willen starten.

6900 m² in Amsterdam
Huurder: DLA Piper
Verhuurder: Flow Real Estate/ Egeria Real Estate Development
Eind 2023 zal de Amsterdamse vestiging aan de Amstelveenseweg van DLA Piper verhuizen naar het Strawinskyhuis, in het hart van de Zuidas. Het advocatenkantoor huurt er 6900 m² kantoorruimte. Het pand van 9100 m² de Prinses Irenestraat 39–43 wordt herontwikkeld door Flow Real Estate en Egeria Real Estate Development.

6500 m² in Maastricht
Huurder: DSM
Verhuurder: Edge/3W
DSM gaat het wereldwijde hoofdkantoor verhuizen van Heerlen naar Maastricht. Edge en 3W transformeren de monumentale Ambachtsschool en de oude Euroscoop-bioscoop in stadsdeel Wyck. Deze twee panden worden samengevoegd tot een hoogwaardige, gezonde werkplek van ongeveer 6500 m². DSM is dus niet naar Amsterdam verhuisd, waar eerst sprake van was. Wel is er deining ontstaan over een subsidie die Maastricht had gegeven om DSM naar Maastricht te halen.

4300 m² in Arnhem
Huurder: Vitens
Verhuurder: Rijsterborgh Vastgoed
Drinkwaterleverancier Vitens heeft 4300 m² kantoorruimte betrokken in kantoorgebouw Rijnpoort aan de Groningensingel 1 in Arnhem. De verhuurder is Fazantenhof Kantoren, een vennootschap van Rijsterborgh Vastgoed. Eerder was Vitens gevestigd op Businesspark IJsseloord 2 in Arnhem. Kantoorgebouw Rijnpoort meet ruim 25.000 m² en staat in Arnhem-Zuid, direct naast de N325 en tegenover winkelcentrum Kronenburg.

4000 m² in Rotterdam
Huurder: STC Group
Verhuurder: Dudok Real Estate
Belegger Dudok Real Estate heeft 4000 m² kantoorruimte in de Rotterdamsche Lloyd aan de Lloydpier verhuurd aan STC Group. Het rijksmonumentale pand heeft een mixed-use functie met onder meer kantoren en woningen. Hogeschool Rotterdam gaat in dit gebied samen met STC Group optrekken bij het versterken van de logistieke opleidingen hier.

Grote aanhuren bedrijfsruimte in 2021

78.000 in Venray
Huurder: Clipper Logistics
Verhuurder: DHG
In maart afgelopen jaar kondigden Clipper en DHG aan een huurcontract te hebben getekend voor ruim 33.000 m² op Smartlog Venray voor DC2. In augustus maakten ze bekend dat Clipper nog eens 45.000 m² in DC1 op dezelfde locatie had gehuurd. Voor Clipper is dit de eerste vestiging in Nederland. DC2 werd gehuurd vanwege een 5-jarige overeenkomst die Clipper met Farfetch heeft gesloten. DC2 is zowel voor een verbreding van de dienstverlening voor Farfetch, als voor nieuwe klanten. DHG heeft op Smartlog Venray ruim 53.000 m² aan duurzame warehouses ontwikkeld, verdeeld over drie distributiecentra. Om aan de vraag naar e-commerce te voldoen heeft DHG 37.500 m² additionele mezzaninevloeren ingebouwd.

62.000 m² in Weert
Huurder: Broekman Logistics
Verhuurder: Heylen Warehouses
Heylen Warehouses ontwikkelt een magazijn van 62.000 m² voor machinebouwer Kubota in Weert. In deze faciliteit, Logistic Mill 21 geheten, zal logistieke dienstverlener Broekman Logistics de opslag, assemblage services en ook de uitgaande logistiek voor de Kubota Construction Machinery in heel Europa gaan exploiteren. Broekman Logistics en Kubota startten hun samenwerking in 2005 met een Europees Distributie Centrum (EDC) in Born. Deze logistieke campus van 40.000 m² zal door Kubota en Broekman nu achtergelaten worden.

54.000 m² in Moerdijk
Huurder: Lidl
Verhuurder: DHG
De huurovereenkomst van Lidl met DHG in Smartlog 3 is uitgebreid van 47.290 m² naar 101.724 m². Daarmee heeft de Duitse supermarktketen alle vijf DC’s van Smartlog Moerdijk 3 langdurig gehuurd. DHG startte de bouw van de overige drie DC’s op risico en het Duitse supermarktconcern zag zijn kans schoon om dit complex van ruim 100.000 m² als single tenant te huren.

46.000 m² in Nieuwegein
Gebruiker: Jumbo
Supermarktketen Jumbo breidt zelf zijn distributieruimte op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein uit. Het is nu nog 45.000 m², maar naast een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor houdbare producten met ruim 6000 m² aan mechanisatie, inclusief 11 gerobotiseerde lijnen, komt op het terrein ook een nieuw gemechaniseerd CDC voor de categorie Vers ter grootte van zo’n 40.000 m². Bij het verwerven van de grond (ruim 200.000 m²) in 2018 was al rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden.

45.000 m² in Zwolle
Huurder: Picnic
Verhuurder: Impact Vastgoed/UBS Asset Management
Impact Vastgoed realiseert voor online supermarkt Picnic een geautomatiseerd fulfilmentcentrum op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Koper van het distributiecentrum is UBS Asset Management. De bouw is afgelopen november gestart en het gebouw zal naar verwachting in november volgend jaar aan de koper worden opgeleverd. Het nieuwe FC op Hessenpoort gebruikt technologie om wekelijks voor ruim 200.000 gezinnen de boodschappen gereed te maken voor levering.

45.000 m² in Tilburg
Huurder: Smartwares Group
Verhuurder: HVBM Vastgoed
HVBM Vastgoed en Smartwares Group hebben een langjarige huurovereenkomst gesloten voor een nieuw te realiseren distributiecentrum van 45.000 m² op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg, zo werd in september bekend. Deze built to suit ontwikkeling van HVBM Vastgoed wordt gerealiseerd op het voormalige Charlotteoord-terrein in Tilburg. Smartwares Group is in 1977 in Tilburg opgericht (destijds Tristar Europe) en uitgegroeid tot een Europese speler in (smart) home appliances, safety en lighting, met diverse kantoren in Europa en Azië.

42.000 m² in Ridderkerk
Huurder: Picnic
Verhuurder: Impact/AEW
Impact Vastgoed is voor Picnic ook op een andere locatie bezig een distributiecentrum te ontwikkelen: op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk. De bouw van het centrum is in de zomer gestart en duurt een jaar. Picnic bouwt zelf de mechanisatie in. In oktober werd bekend dat AEW het distributiecentrum heeft verworven. Het fulfilmentcenter komt op een stuk grond van 7 hectare.

38.658 m² in Alblasserdam
Huurder: Kubota
Verhuurder: Goodman
Goodman heeft aan Kubota 32.366 m² warehouse, 4804 m² mezzanine en 1488 m² kantoorruimte verhuurd in het Alblasserdam Logistics Centre. Kubota is een producent van machines voor landbouw, infrastructuur en water. Deze ontwikkeling is in oktober opgeleverd en omvat in totaal 65.926 m² duurzame logistieke ruimte. Het logistieke complex heeft een directe aansluiting op de naastgelegen BCTN-containerterminal met verbinding met de deepsea-terminals op de Maasvlakte.

38.000 m² in Venlo
Huurder: BF Global Warehouse
Verhuurder: Next Level
BF Global Warehouse, onderdeel van de BF Global Group, gaat een nieuwbouwlocatie van 38.000 m² in gebruik nemen op Trade Port Zuid in Venlo. Deze nieuwbouw zal op een herontwikkelingslocatie van een voormalige metaalgieterij van 62.000 m² aan de Witveldweg in Belfeld (Venlo) worden gerealiseerd. Het gebouw zal worden gebruikt om de verdere groei van de warehouse- en e-commerce-activiteiten binnen de BF Global Group te faciliteren. Het bedrijf heeft vestigingen in Raamsdonksveer, Waddinxveen, Venlo en Enschede.

33.400 m²
Huurder: Nunner
Verhuurder: Intospace/Somerset Capital Partners
Somerset realiseert een nieuw distributiecentrum voor Nunner Logistics in ’s-Heerenberg, gemeente Montferland. De ontwikkelactiviteiten van Somerset zijn sinds deze herfst echter overgenomen door Intospace. Hoe dan ook, dit voorjaar startte de bouw van het DC voor Nunner. Nunner Logistics zal vanuit de nieuwe locatie bestaande activiteiten in ’s-Heerenberg gaan uitvoeren. Daarnaast zal er een grote nieuwe klant worden ondergebracht in het gebouw. Deze ontwikkeling geeft Nunner Logistics bovendien verdere groeimogelijkheden in ’s-Heerenberg.