Door regelgeving op het gebied van stikstof en PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn veel bouwprojecten vertraagd of zelfs tot stilstand gekomen.
De druk op de woningmarkt is enorm groot. Veel mensen wachten op een beschikbare woning. Het stikstofdebacle is een langdurige verstoring van een woningmarkt die al in zwaar weer zat. De NVM heeft eerder onder de leden een enquête gehouden om te peilen wat de makelaars en taxateurs die dagelijks met de woningmarkt te maken hebben merken van de huidige stikstofproblemen. Uit de enquête blijkt dat ruim de helft van de NVM-nieuwbouwspecialisten belemmeringen bemerkt in nieuwbouw door stikstofproblematiek. ‘De meeste projecten waarvan de bouw al is gestart, gaan gelukkig gewoon door,’ aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. ‘Toch merken onze nieuwbouwspecialisten ook vertraging bij projecten die al in de verkoop zijn. Daarnaast is er veel onduidelijkheid. We krijgen signalen over gemeenten die niet goed weten wat ze nu wel of niet meer kunnen doen, en als gevolg daarvan besluiten om niets te doen. Dat is zeer ernstig, want de krapte op de woningmarkt wordt er niet minder van. De komende twee jaar worden er zo’n 25.000 tot 30.000 woningen vertraagd opgeleverd. Dat is slecht nieuws voor al die mensen die wachten op hun nieuwe woning.’
Topprioriteit
‘Duidelijkheid, visie en regie vanuit de overheid is nu topprioriteit,’ vult Hans van der Ploeg, directeur VBO, aan. ‘Voor de stikstofuitspraak van de raad van state was er al sprake van een woningcrisis. Kom nu snel met creatieve en innovatieve oplossingen waarin je alle betroffen partijen betrekt zodat de crisis niet overslaat op de hele economie,’ roept Van der Ploeg de verantwoordelijke ministers op.
‘Het nieuwbouwvolume was in de afgelopen jaren al fors onder de maat,’ zegt Roland Knoester, directeur bij Vastgoedpro. ‘Als projecten nu nog verder worden vertraagd gaat het tientallen jaren duren voordat deze achterstand is ingehaald. De woningmarkt en –bouw is één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. Als deze markten stilvallen dreigt Nederland weer in een recessie te vervallen. Haast maken met oplossingen is dus geboden.’
Petitie
In een gezamenlijke petitie pleiten NVM, VBO en Vastgoedpro en vele andere brancheorganisaties om snel maatregelen te nemen voor hervatting van de woningbouw. ‘We vragen vooral voor snelle acties en voor snelle duidelijkheid, zodat gemeenten het weer aandurven om woningbouw te faciliteren. Veel Nederlanders wachten op een woning, en die willen we niet langer in de kou laten staan,’ aldus Onno Hoes.