Vereenvoudigde procedure voor projecten tot 200 woningen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat kleine en middelgrote woningbouwprojecten geen uitgebreide vergunningtrajecten meer hoeven te doorlopen.

In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat deze noodmaatregel binnen enkele weken van kracht moet worden. Door de stikstofcrisis liggen nu tal van woningprojecten stil. Het gaat om projecten met niet meer dan 200 woningen.
Ze zei ook de urgentie te voelen die de bouwsector ook voelt. 'We zien dat projecten stil komen te vallen of dat er onzekerheid is over de orderportefeuille van de bouwers. Tegelijkertijd hebben we ook een heel grote opgave voor de woningbouw. Daarom hebben we als kabinet gezegd, alle maatregelen die we nu eerst al kunnen nemen in de stikstofcrisis zetten we in om de woningmarkt weer vlot te trekken.'

Het kabinet is een pakket maatregelen aan het samenstellen dat nog goed doorgerekend moet worden, zodat het ook juridisch houdbaar is. Deze maatregelen moeten direct effect hebben. Compensatie van uitstoot is mogelijk, maar dan wel direct en niet op de lange termijn zoals in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) het geval was. Voor projecten tot 200 woningen hoeft niet meer de ingewikkelde procedure te worden doorlopen, maar moet een drempelwaarde worden vastgesteld. De stikstofuitstoot onder die drempelwaarde kan elders worden gecompenseerd.

Minister Schouten gaf woensdag acte de presence op het Malieveld in Den Haag, waar de bouwsector demonstreerde vanwege deze stikstofcrisis. Bouw- en infraondernemers, baggeraars en hoveniers kwamen massaal naar de regeringsstad.

Bouwend Nederland was ook aanwezig en had de lidbedrijven opgeroepen de landelijke actiedag van de Stichting Grond In Verzet te steunen en massaal naar het Malieveld te komen. De Neprom zit zelf niet in het organiserend comité maar staat zeer achter de actie tegen de afwachtende houding van de politiek in de PFAS- en de stikstofcrisis. Het bestuur en directie waren aanwezig op het Malieveld om hun steun te betuigen.

Op 17 oktober heeft Neprom-voorzitter Desirée Uitzetter aan staatssecretaris Raymond Knops het voorstel voor aanpassing van de stikstofnormen ten behoeve van de woningbouw overhandigd, net zoals het onderzoeksrapport dat in opdracht van de Neprom door onafhankelijk ingenieursbureau Sweco tot stand is gekomen. Zij deed dit mede namens Bouwend Nederland, NVB-Bouw, Aedes, IVBN en Woonbond. 'In onze ogen een oplossing die veel onduidelijkheid wegneemt en geen belemmering vormt voor toekomstige ingrepen. Helaas heeft dat tot nu toe politiek onvoldoende aandacht en opvolging gekregen', aldus de Neprom.