Bouw CalandTwo in Laakhavens-West gestart

De bouw van appartementencomplex CalandTwo aan de Calandstraat in Den Haag is woensdag officieel gestart.

Het appartementencomplex CalandTwo aan de Calandstraat in Laakhaven-West bestaat uit 117 huurwoningen. De appartementen hebben een gebruiksoppervlakte van 56 m² tot 89 m². Het complex dat medio 2018 zal zijn opgeleverd, telt 92 sociale en 25 vrije sector huurappartementen. De bouwer is Ballast-Nedam en het ontwerp is van Moke architecten.

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Wonen) heeft woensdag de eerste paal geslagen met René Lemson, directeur-bestuurder bij woningcorporatie Arcade. "Met de bijna honderd sociale huurwoningen van CalandTwo staat de teller voor 2016 op ruim 400", aldus Wijsmuller. "En dan tellen we het DUWO-project aan het Leegwaterplein nog niet eens mee, waar ook nog eens 400 extra sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Daarmee liggen we goed op koers om de sociale woningruimte te creëren die de stad nodig heeft."

De CalandTwo is, na de CalandTower in 2014, het sluitstuk van het nieuwbouwproject aan de Calandstraat dat in opdracht van woningcorporatie Arcade wordt ontwikkeld. Het gebouw gaat bestaan uit zeven en deels acht bouwlagen met een overbouwing over de 1e Lulofsdwarsstraat heen. Naast de 117 appartementen komt er op de begane grond een commerciële ruimte, ter verlevendiging van de Calandstraat. De bestaande parkeergarage aan de Calandstraat krijgt twee extra parkeerlagen. Met het uitbreiden van de parkeergarage wordt direct begonnen, zodat de parkeerplekken ook tijdens de bouw gebruikt kunnen worden.

Lemson: "Met de start van de 117 huurwoningen CalandTwo bouwt Arcade op dit moment 360 woningen in Den Haag. Naast de CalandTwo worden ook 237 woningen gebouwd in Scheveningen (New Norfolk) en starten we in 2017 met de bouw van ruim 300 woningen in Den Haag. Met deze aantallen halen we de met de gemeente gemaakte afspraak van 100 tot 150 woningen per jaar, ruimschoots".

De ruimte tussen de RAC-hallen en CalandTwo wordt na oplevering van de woningen ingericht als buurtplein, met ruimte voor een horecavoorziening. Bij de inrichting van de openbare ruimte van Laakhaven-West worden de historische accenten zoveel mogelijk behouden, zoals de oude havenbestrating en de 2 oude havenkranen. Er wordt gekozen voor bouwmaterialen die goed passen bij de beoogde havensfeer.