The Social Hub Eindhoven gebruikt dak als powerbank

The Social Hub in Eindhoven gaat duurzame wind- en zonne-energie voor de hotelkamers, het studentencomplex en de werkplekken opwekken. De Amsterdamse hospitality-keten, waarvan pensioenfonds ABP en GIC Realty Private Limited de aandeelhouders zijn, benut daarvoor een PowerNest-installatie van windturbines en zonnepanelen die de volledige 630 m² van het dakoppervlak inneemt.

De installatie moet 17 procent van de totale energievraag van The Social Hub leveren. Het bedrijf werkt bij de aanleg van de installatie samen met de gemeente Eindhoven en Ibis Power, de onderneming achter PowerNest, een energiebron die naar verluid zes tot tien keer meer energie op het beperkte dakoppervlak van midden- en hoogbouw oplevert dan reguliere installaties. De bouw van de PowerNest- modules voor The Social Hub begint deze zomer. Na vijf weken voorbereidende werkzaamheden, kan de daadwerkelijke plaatsing van het PowerNest als een kroon op dak van The Social Hub Eindhoven officieel beginnen.  

“Aangezien bestaande middelhoge- en hoge gebouwen de grootste energieslurpers in de stad zijn, moeten we nieuwe manieren omarmen om deze gebouwen op weg te helpen naar Net Zero”, zegt Alexander Suma, CEO van Ibis Power. “De manier waarop The Social Hub, de stad Eindhoven en ons team samen hebben gewerkt is een geslaagd voorbeeld van hoe je op grote schaal duurzame oplossingen kunt verwezenlijken die positieve impact hebben op stedelijke gebieden. Het akkoord van de Gemeente Eindhoven maakt de weg vrij om in de toekomst meer gebouwen te helpen verduurzamen.”

Uitbreiding

The Social Hub, voorheen bekend als The Student Hotel, heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en telt momenteel meer dan 800 medewerkers. In totaal heeft The Social Hub 23 locaties, verspreid over Europa. In Nederland zijn er hubs in onder meer Den Haag, Delft, Rotterdam en Eindhoven. Het bedrijf breidt haar aanbod dit jaar en in 2025 met nog zo’n tien locaties in West- en Zuid-Europa uit.

Minder afhankelijk

Omdat de hubs zich voornamelijk in stadscentra bevinden, zoekt de onderneming naar ruimtebesparende duurzame oplossingen voor energieopwekking. Ze wil daarbij naar eigen zeggen minder afhankelijk zijn van de overbelaste elektriciteitsnetten. Ook kostenbesparing speelt volgens The Social Hub een rol.