Investeringen in Europese appartementen stijgen met 79%

Door grootschalige fusies en overnames stegen de Europese investeringen in appartementen de 12 geanalyseerde landen in 2021 tot € 92,3 mrd, een stijging van 79% op jaarbasis en een stijging van 120% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, aldus Savills.

De overname van Deutsche Wohnen door Vonovia en de aankoop door Heimstaden van de Akelius-woningportefeuille in Duitsland, Zweden en Denemarken waren samen goed voor ongeveer 40% van het totale beleggingsvolume. Het aandeel van investeringen in meergezinswoningen (appartementen) bedroeg maar liefst 54% van het totaal in Denemarken, 46% in Duitsland, 39% in Ierland, 35% in Zweden en 32% in Finland. In al deze markten was de sector in 2021 qua investeringsvolume groter dan kantoren, blijkt uit het rapport European Multifamily van Savills.

De gemiddelde prime netto yield (NIY) voor meergezinswoningen in West-Europa daalde in 2021 met 7 basispunten (bps) op jaarbasis en bereikte een laagterecord van 3,05%. In de top zes van Duitse steden (2,2%), Amsterdam, Parijs (2,8%), Kopenhagen en Madrid (3,0%) is NIY voor meergezinswoningen 3% of lager. De prime netto yields in Oost-Europa liggen boven de 4%.

Bas Wilberts, hoofd Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland: ‘Europees vastgoed en meergezinswoningen in het bijzonder blijven wereldwijd kapitaal aantrekken, dankzij de sterke fundamenten van deze markt en de lage rentestand. De uitdaging voor ‘core’ investeerders in 2022 zal zijn om geschikt bestaand vastgoed te vinden. Nieuwe ontwikkelingen en ‘forward funding’ opties bieden meer kansen. Arbeidstekorten, stijgende bouwkosten en verstoringen van de toeleveringsketen zullen de ontwikkelingspijplijn echter vertragen.’

Ronald Koemans, director Residential Investments: ‘Een van de opkomende risico’s van de meergezinssector is de strengere regelgeving, die als doel heeft huishoudens te beschermen tegen stijgende huren. Hoewel deze maatregelen de vooruitzichten voor huurgroei beperken, bieden ze veiligheid aan huurders, waardoor het risico op verloop wordt verminderd. Daarmee blijft het product passen binnen een ‘core’ investeringsstrategie. De kanttekening daarbij is dat er wel snel duidelijkheid moet komen over de maatregelen, zodat core beleggers hierop kunnen anticiperen. Zij geven tenslotte de voorkeur aan een stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat.’

Steden spelen op deze ontwikkelingen in met initiatieven om de aantrekkingskracht van hun stad te vergroten. Volgens Savills is functiemenging daarbij essentieel. Multifunctionele wijken waar wonen, werken en ontspannen samenkomen zorgen voor meer levendigheid en maken een stad aantrekkelijker en beter bestand tegen toekomstige fluctuaties.