Het rasechte Rotterdamse kantoor Fakton krijgt een vestiging op de Zuidas: Fakton Capital, geleid door Lars Rompelberg
Het rasechte Rotterdamse kantoor Fakton krijgt een vestiging op de Zuidas: Fakton Capital, geleid door Lars Rompelberg
Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 20 februari 2015
Bij elke vastgoedcrisis tot nu toe is het raak: Fakton begint met iets nieuws. Ook op de Mipim 2015 moet het weer raak zijn: een grote deal met Fakton Capital. Vorig jaar was er voor Nederlanders weinig te beleven in Cannes, behalve zee en zon. Er was één uitzondering: Lars Rompelberg van Fakton, die druk in de weer was met Duitse en Angelsaksiche beleggers. Dat was op zich niet nieuw. Al sinds 2012 flirten Nederlandse woningaanbieders met Duitse investeerders. Maar alle verhalen ten spijt: grote deals bleven achterwege tot de Mipim van vorig jaar. Dit jaar moet er een vervolg komen.
De nieuwe advisering heeft gevolgen voor Fakton, die het bedrijf sinds deze maand heeft opgeknipt in vier units: Capital, Consultancy, Valuation en Executives. De eerste is de nieuwe loot aan de stam. Fakton Capital specialiseert zich in transaction services, capital markets en merger & acquisitions. Dat zijn activiteiten die thuishoren aan de Zuidas in Amsterdam.
De dagelijkse leiding van deze vestiging is in handen van Lars Rompelberg. Hij begon in 1999 bij Fakton. ‘Het was zo ongeveer in de huiskamer van Wim Rust, de oprichter van het kantoor’, vertelt Rompelberg.
Met Fakton Capital komt Fakton daarmee in het vaarwater van andere boutiques op het vastgoedadvies, zoals het ook op de Zuidas gevestigde Kempen & Co (de bank die op dit moment ‘wat’ last ondervindt van moedermaatschappij Van Lanschot). Dan is er in Het Gooi nog Zanders & Partners en in Utrecht zijn partijen actief als Grontmij Capital, Capital Value en Finance Ideas, de laatste vooral op het gebied van corporaties.
Vanuit Rotterdam blijft Fakton Consultancy opereren met activiteiten op het gebied van public, social housing & care en (re)development services.
Onafhankelijk taxatiebedrijf
Een separate entiteit is nu ook Fakton Valuation, het taxatiebedrijf dat terug gaat naar de wortels van Fakton. Fakton Valuation is een zogenoemd RICS gereguleerd taxatiebureau, wat onder andere wil zeggen dat alle taxateurs zijn aangesloten bij de Royal Institution of Chartered Surveyors. Dit kantoor onder leiding van Sake van den Berg en Joekie Brons speelt met de splitsing in op de trend dat taxateurs ook vennootschappelijk onafhankelijk moeten zijn van een vastgoedadviespraktijk.
Nieuw is Fakton Executives, dat vanuit Rotterdam een executive-center wordt voor managers en leidinggevenden in de vastgoedsector. De doelgroepen zijn overheden, bouwbedrijven, beleggers en corporaties. Dit was tot voor kort vooral het domein van BoerCroon. Dat kantoor heeft echter twee tikken gehad: een op reputatiegebied vanwege de rol van BoerCroon-consultant Buck Groenhof bij de ondergang van SNS Property Finance en een financiële: er moest een grote sanering worden doorgevoerd voordat doorstart mogelijk was. BoerCroon blijft echter terugvechten met vorig jaar de advisering van de deal van WTC Rotterdam met de gemeente, toevallig de thuisbasis van Fakton. Behalve Fakton zit sinds kort ook DTZ in het segment van executives. Voormalig algemeen directeur van DTZ Zadelhoff, Cuno van Steenhoven, heeft ook zo’n executive-center opgezet. Fakton zet hier partner Peter van Bosse op in. Acht partners zijn daarmee ondergebracht in de vier bedrijven.
Buitenlandse inspiraties getemperd
Lars Rompelberg is trots dat zijn kantoor de vastgoedcrisis heeft doorstaan en zelfs het aantal partners heeft uitgebreid. Fakton was vroeger sterk afhankelijk van gemeenten, en die hebben tijdens de crisis het mes gezet in extern advies. Het specialisme public private partnership staat onder druk. Rompelberg ziet overigens dat de gemeenten als klant weer terugkomen. ‘Ze moeten wel, omdat ze bepaalde niche-expertise ontberen en de belangen te groot zijn.’ Toen de gemeentelijke omzet reduceerde, heeft het portefeuille-management aan belang gewonnen. Rompelberg verwacht veel van zijn financiële vastgoedboutique. Hij heeft daarbij het meeste ervaring met de oosterburen. Fakton heeft daar reeds in 2010 een kantoor geopend met prof. dr. Stricker. Rompelberg zegt dat de buitenlandse inspiraties voor Fakton voorlopig getemperd zijn. Hij heeft de handen vol aan partijen die juist in Nederland geïnteresseerd zijn. Dat zijn in zijn ogen niet alleen de Duitsers. ‘Ik verwacht heel veel van de Angelsaksische beleggers.’ Kennelijk zijn zij na het dealrijke 2014 nog niet ‘uitgeraasd’.
Nieuwe deal op Mipim 2015
Er werd lang over gepraat, maar het omslagpunt voor Nederland was vorig jaar op de Mipim met Bouwfonds IM, aangevoerd door Jaap Gillis. Op de plek van het oude Sigmakantoor naast de Haagse Toren, ook wel Strijkijzer genoemd, werd het contract getekend voor 303 studenten- en 153 starterswoningen. Nu zijn er meer grote woningprojecten, maar dit was de eerste met buitenlandse investeerders. De gemeente Den Haag en Bouwfonds European Residential Fund, het pan-Europese woningfonds van Bouwfonds IM (Investment Management) van directeur Xavier Jongen, ondertekende de overeenkomst voor een investering van € 54 mln. Het was de eerste grote woningbelegging van buitenlandse partijen. In het Bouwfonds European Residential Fund participeren70 Duitse institutionele beleggers. De deal vergde zorgvuldige voorbereiding en werd begeleid door Fakton. Toen de Duitsers het Nederlandse puntenstelsel onder de knie hadden, volgden vorig jaar veel meer internationale woningdeals, alleen nog lang niet zo veel als minister Blok in gedachten had. Fakton jaagt op een vervolg op Mipim 2015, met wederom een nieuwbouw woningdeal in de Randstad voor een buitenlandse belegger
Fakton wortelt in crises
De crash van 1981 was voor rekenmeester Willem Rust reden om adviesbureau Fakton (financiering en activering van onroerend goed) te starten. Sinds 2006 heeft Fakton een geheel eigen directie en partnership, maar alle medewerkers kennen de grondlegger, die met cursussen en publicaties voor Neprom, Novam, studiedagen en op universiteiten circa 7000 vastgoedmensen opleidde. Rust geldt als de uitvinder van de spaarhypotheek en de startershypotheek. ‘Zijn’ spaarhypotheek kon een succes worden omdat banken, toezichthouder en fiscus niet geïnteresseerd waren in de feitelijke waarde van een huis. Daardoor kon hij grote aftrekposten creëren door een groeiende hoofdsom te compenseren met een sterk groeiende kapitaalverzekering. Dit type hypotheken heeft de economie een boost gegeven, omdat mensen met de overwaarde van hun huis gingen beleggen. Door ECB-eisen is de aardigheid niet tanend en keert Nederland terug naar de annuïteitenhypotheek terwijl in andere Europese landen vaak nog oudere vormen met variabele rente en lineaire aflossing gebruikt worden.