De Amsterdamse pandjesbaas die onlangs uit zijn sociale huurwoning werd gegooid, staat niet op zichzelf. Volgens Economenblad ESB zitten veel meer Nederlanders in een sociale huurwoning die er op grond van hun vermogen eigenlijk niet in thuis horen.
Onlangs stak de rechter een stokje voor een ultieme vorm van scheefhuur. Een freelancer die twee koopwoningen in Amsterdam bezit en verhuurt, moet de sleutels van de sociale huurwoning waarin hij zelf woonde inleveren.
De zaak staat niet op zich als wordt gekeken naar goedkope scheefhuurders, huurders die op grond van hun inkomen of vermogen eigenijk een te goedkope (sociale) huurwoningn bewonen.
Had in 2016 elf procent van de nieuwe huurders van corporatiewoningen een aanmerkelijk vermogen; in 2022 is dit opgelopen tot 16%, zo'n 1 op de 6 huurders, zo blijkt uit onderzoek door ESB. Voor het ontvangen van huurtoeslag ligt de grens voor het maximale vermogen in 2025 op € 37.395 (voor fiscale partners € 74.790). Eerdere, forse indexatie van deze grens leidde ertoe dat het percentage huurders met een aanmerkelijk vermogen in een sociale huurwoning in 2023 licht daalde tot net onder de 15%.
Stijgende woningprijzen
Van de nieuwe corporatiehuurders komt slechts 16% uit een koopwoning, maar vaak is er daarbij wel sprake van een aanmerkelijke vermogen. In 2016 had gemiddeld 37% van de ex-woningbezitters-nu huurders een een aanmerkelijk vermogen. In 2022 is dit al opgelopen tot 70%. De auteur zoekt de verklaring hiervoor in het oplopen van de woningprijzen en de daarmee behaalde overwaarde na het verlaten van de koopwoning.
Aanvullende vermogentoets
Bij het toewijzen van sociale huurwoningen wordt nu alleen gekeken naar het inkomen, vermogen speelt geen rol. Een aanvullende vermogenstoets zou het goedkoop scheefwonen tegen kunnen gaan al waarschuwt de auteur wel voor ontwijkgedrag door ontspraring of schenkconstructies.