Experts: ‘Volgende obstakel in de bouw wordt CO2’

Nederland stevent in de bouw af op een volgend probleem: onduidelijkheid over welke regels gelden bij de uitstoot van CO2.

Dat stellen drie deskundigen uit de bouwpraktijk vandaag in NRC: Onno Dwars, CEO bij Ballast Nedam Development), Harwil de Jonge (directeur bij Heijmans Vastgoed) en Norbert Schotte (medewerker duurzaamheidadviseur Gideon).  Zij leggen er daarbij de nadruk op dat ze niet meer regels willen, maar voorspelbare regels.

Want de heren ergeren zich aan het inconsistente overheidsbeleid. ‘Bouwbedrijven weten niet wat er in 2030 of 2035 van hen verwacht wordt,’ aldus het drietal.
‘Scherpe keuzes zijn nodig om die onzekerheid te doorbreken.’

MPG achterhaald

Waar gaat het om? Volgens de drie houdt Nederland als enige in de EU vast aan de MPG-richtlijn, terwijl Brussel en alle andere EU-lidstaten rekenen met de uitstoot van CO2. De MPG moet dus worden vervangen door de zogeheten Whole Life Carbon-aanpak en de Kamer debatteert daar aanstaande donderdag over.

Dwars, Harwil en Schotte pleiten ervoor de Whole Life Carbon-normen per 1 juli 2026 in te voeren en de MPG (Milieu Prestatie Gebouw) in 2028 geheel te schrappen.   

Ze benadrukken hierbij dat het vooral belangrijk is dat de overheid stopt met ‘het voortdurend wijzigen van beleid’. Nestkasten in nieuwbouw, eerst wel en dan weer niet. Aanscherping van de MPG idem dito: eerst wel, dan weer niet. ‘En het is onduidelijk welke rol gemeenten precies spelen bij het handhaven van duurzaamheidsnormen.’ Het zaait verwarring en ondermijnt het vertrouwen, zeggen de drie auteurs.

De fout die bij stikstof is gemaakt moet niet worden herhaald, zeggen ze tot slot. Want: ‘problemen die je niet tijdig aanpakt, halen je op termijn in – met stilstand, frustratie en schade tot gevolg.’