Meer dan € 5 mrd aan hypotheken voor Syntrus Achmea

Het woninghypothekenfonds van Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor het eerst de grens van € 5 mrd beslecht. Het fonds kent vijftig participanten.

Terwijl de Rabobank zijn portefeuille particuliere woninghypotheken aan het afbouwen is en onder andere verkoopt aan Delta Lloyd, Vivat en BinckBank, verhogen institutionele beleggers hun belangen in hypotheken steeds meer.

Syntrus Achmea meldt dat zijn PVF Particuliere Hypothekenfonds sinds 2010 sterk groeit. Sinds dat jaar nam het aantal participanten met ruim een derde toe en verdriedubbelde het totaal belegd vermogen. Meer dan 55.000 woonconsumenten hebben momenteel hun financiering geregeld via het fonds. Het fonds is sinds 1997 actief voor institutionele beleggers in Nederland.

'Hypotheken zijn voor institutionele beleggers een zeer aantrekkelijke asset class', zegt Ido Esman, director Fund Management Hypotheken bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance. 'Het verwachte rendement ligt hoger dan bij staatsleningen, terwijl het risico vergelijkbaar is.' Het PVF Particuliere Hypothekenfonds boekte over det afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 5,86% per jaar.

Esman: 'Wij hebben er bewust voor gekozen om de dienstverlening aan de woonconsument niet uit te besteden, maar in eigen huis te verzorgen. Daardoor kunnen we met een hoog serviceniveau snel schakelen. Dat is niet alleen prettig voor de consument, maar draagt ook bij aan het rendement voor onze institutionele klanten.'

Syntrus Achmea zegt dat het prudente verstrekkingenbeleid de risico´s voor de participanten minimaliseert. De verliezen sinds 1997 door niet-inbare leningen bedragen in totaal 0,03% van de portefeuille.