‘Starters profiteren nauwelijks van het extra woningaanbod’

Door de coronacrisis worden meer woningen te koop gezet, maar starters profiteren nauwelijks van het extra woningaanbod.

Dit blijkt uit de door Dynamis gepubliceerde regio-rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2020. Vooral doorstromers in de hogere prijsklassen hebben meer keuze en veroorzaken zo de huidige verkooppiek.

Het woningaanbod voor starters neemt sinds het begin van de coronacrisis amper toe. In vier op de vijf gemeenten zijn deze zomer vergeleken met vorig jaar minder woningen met een vraagprijs onder de € 250.000 te koop gezet. Tegelijkertijd zien zoekers met een ruimer budget het aantal keuzemogelijkheden sterk toenemen. In het merendeel van de gemeenten is een ruime toename zichtbaar van de aanmeldingen in de hogere prijsklassen.

De zomer van 2020 gaat de boeken in als de drukste zomer op de woningmarkt ooit. De verkopen van woningen met een vraagprijs hoger dan € 450.000 namen het sterkst toe vergeleken met vorig jaar. In bijna alle gemeenten werden meer woningen verkocht in dit prijssegment. Een segment waarin voornamelijk doorstromers actief zijn, doordat starters deze woningen nauwelijks kunnen betalen. Het aantal verkopen van woningen onder € 250.000 vertoonde een opvallende daling, in vier op de vijf gemeenten was dit aantal lager dan vorig jaar.

img
Redacteur
Profiel