‘Positieve signalen voor onzekere kantorenmarkt’

De vooruitzichten voor de kantorenmarkt zijn de afgelopen tijd positiever geworden, zo meldt ABN Amro in het rapport ‘Stand van Vastgoed’. Een krimpende voorraad verbetert de verhouding tussen  vraag en aanbod. Wel blijft onzekerheid bestaan over de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de verdere toekomst.

Het aantal banen groeit. De werkloosheid ligt op een zeer laag niveau (3,1 %). De krappe arbeidsmarkt zorgt, aldus ABN Amro, voor meer vraag naar kantoorruimte. Tegelijkertijd loopt de kantorenvoorraad al enkele jaren terug, wat positief is voor de verhouding tussen vraag en aanbod. In het tweede kwartaal van 2016 waren er nog 97.817 kantoren, vijf jaar later is dit aantal gedaald tot 95.439. Er wordt maar beperkt bijgebouwd. Vaker is sprake van transformatie of herbestemming; al daalt het aantal kantoren dat wordt getransformeerd naar woningen. De nieuwbouw van kantoren is echter zo laag dat de daling in transformaties nog steeds niet zorgt voor groei in de kantorenvoorraad.

De daling van de kantorenvoorraad zorgt voor meer schaarste en dat heeft een positief effect op de waarde. Volgens data van MSCI steeg de waarde van kantoorvastgoed in het tweede kwartaal van 2021 met 3,8% in vergelijking met een jaar eerder. Deze waarde ligt nu op het hoogste punt sinds het derde kwartaal van 2008. De stijgingen zijn met name hoog in Rotterdam en diverse regio’s buiten de grootste steden.

Ondanks deze positieve signalen blijft volgens ABN Amro de toekomst van het traditionele kantoor onzeker. De opname van kantoren lag in het tweede kwartaal 7% lager lag dan een kwartaal eerder. Voor de toekomstige ontwikkeling is de vraag naar kantoren vanuit de financiële en zakelijke dienstverlening van groot belang. Banken geven aan minder kantoormeters te gaan gebruiken. Ook uit veel andere grote bedrijven geven aan dat zij minder kantoorruimte verwachten nodig te hebben. Ook kijken deze bedrijven naar een ander gebruik van kantoren.

img
Redacteur
Profiel