'Nederlandse vastgoedbeleggersmarkt in 2030 verdubbeld'

PGIM Real Estate voorspelt dat de Nederlandse markt voor vastgoedbeleggingen in 2030 is verdubbeld naar € 360 mrd en in 2040 verdrievoudigd naar € 580 mrd.

Dit blijkt uit het rapport A Bird's Eye View of Real Estate Markets van PGIM Real Estate. Volgens PGIM zal de honger van institutionele investeerders naar vastgoed de komende jaren alleen maar toenemen. 

De Nederlandse markt voor vastgoedbeleggingen groeit van ca. € 181 mrd in 2020 tot € 361 mrd in 2030 en zelfs tot € 580 mrd. Daarmee staat Nederland nu op de 12e plaats wereldwijd en is het goed voor ongeveer 2% van het wereldwijde totaal aan vastgoedbeleggingen. Dit bedroeg eind 2020 naar schatting € 9,5 duizend miljard. PGIM Real Estate is de vastgoedbeleggingstak van PGIM, de wereldwijde vermogensbeheerder met $1,5 duizend miljard onder beheer van Prudential Financial.

Het wereldwijde totaal aan vastgoedbeleggingen zal naar verwachting verviervoudigen tot € 37,3 duziend miljard in 2040. Dit impliceert een jaarlijkse groei van 7%, dat met name wordt aangewakkerd door de verdere ontwikkeling van de vastgoedmarkten in Azië-Pacific. De verwachte jaarlijkse groei van de Nederlandse vastgoedmarkt voor het komende decennium bedraagt 4,4%.

Peter Hayes, Global Head of Investment Research bij PGIM Real Estate, zegt: “De institutionalisering van vastgoed als beleggingscategorie stimuleert de groei van de totale omvang van deze markt. Naarmate landen zich ontwikkelen, rijker worden en toegang krijgen tot meer open financiële markten, zal de grootte van de desbetreffende vastgoedbeleggingsmarkt toenemen.”

De top-20 landen in de PGIM ranglijst van vastgoedbeleggingsmarkten in 2020 zijn goed voor meer dan 90% van het wereldwijde totaal. Dit geeft aan dat verhandelbaar commercieel vastgoed sterk geconcentreerd is in de grootste, meest ontwikkelde landen. De VS alleen al zijn goed voor 32,5% van de wereldwijde voorraad, gevolgd door Japan (8,4%), het VK (6,8%), Duitsland (6,1%) en China (5,9%). Samen vertegenwoordigen deze vijf markten een aandeel van 60% van de wereldmarkt. De top-10 wordt gecomplementeerd door Frankrijk, Hong Kong, Canada, Australië en Zwitserland. In totaal hebben deze landen een gezamenlijk aandeel van 77%.

Het rapport maakt een onderscheid tussen de waarde van de beschikbare vastgoedbeleggingsmarkt – objecten van hoogwaardige, institutionele kwaliteit die daadwerkelijk worden verhandeld - en de waarde van de potentiele vastgoedbeleggingsmarkt, die een schatting geeft van hoe groot deze markt zou kunnen worden. De omvang van de beschikbare vastgoedbeleggingsmarkt geeft de grootte aan van de huidige voorraad, terwijl de waarde van de potentiele vastgoedbeleggingsmarkt van een land relevant is voor investeerders die in de loop van de tijd een portefeuille willen opbouwen.

De wereldwijde waarde van de potentiele vastgoedbeleggingsmarkt bedroeg eind 2020 € 26,8 duizend miljard. Dat cijfer zal naar verwachting met gemiddeld 5,2% per jaar groeien tot meer dan € 73,4 duizend miljard in 2040. De potentiele vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland werd eind 2020 geschat op € 351 miljard, ongeveer het dubbele van het bedrag dat momenteel daadwerkelijk verhandelbaar is. Dit bedrag zal naar verwachting tot € 713 miljard stijgen in de komende twee decennia. Daarmee staat Nederland op de 14e plaats in de wereldranglijst van de top 20 landen waar de potentiele vastgoedbeleggingsmarkten zijn geconcentreerd.

Het verschil tussen de beschikbare en potentiele vastgoedbeleggingsmarkt wordt verklaard door een aantal factoren, zoals wettelijke en regelgevende kaders ten aanzien van het eigendom van vastgoed, culturele normen en waarden, voorkeuren en historische gebeurtenissen die onder andere de ontwikkeling van vastgoedinvesteringen hebben aangemoedigd of ontmoedigd. Samen hebben dergelijke factoren invloed op de openheid, volwassenheid en omvang van de financiële markt van een land. De landen die beschikken over een open en geavanceerde financiële markt kennen doorgaans ook een grotere markt voor vastgoedinvesteringen.

Goed ontwikkelde markten blijven dominant in het wereldwijde vastgoedinvesteringslandschap. Desalniettemin, zal de Azië-Pacific regio naar verwachting de snelste groei laten zien dit decennium. Dit valt samen met de economische expansie van de regio, die naar verwachting sterker zal zijn dan in andere delen van de wereld. Verwacht wordt dat China dit decennium drie plaatsen stijgt, waardoor het land in 2030 de op één na grootste vastgoedinvesteringsmarkt ter wereld zal zijn.

Hayes conludeert: “De groei van de waarde van een vastgoedbeleggingsmarkt, zowel in absolute als relatieve termen, is een belangrijke afweging voor internationale vastgoedbeleggers. Een goed begrip van de marktomvang en het groeipotentieel helpt bij het nemen van investeringsbeslissingen en de opbouw van portefeuilles. Wat betreft de kansen voor vastgoedinvesteerders, groeien de belangrijkste ‘core’ markten van vandaag aanzienlijk en behouden zij hun dominantie in het beleggingslandschap.”