‘Corona-effect op kantorenmarkt moet nog komen’

In de regiospecial Noord-Nederland een interview met Stefan Ensing van Nextfund Vastgoedadviseurs.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

‘De Groninger kantorenmarkt is jaren slecht geweest met veel leegstand. Nu is er inmiddels een redelijke verhouding ontstaan tussen vraag en aanbod. Dat hangt overigens wel samen met de locatie. In het centrum is aan kantoormeters tussen de 1000 en 1500 m² niet of nauwelijks meer iets te krijgen. Op kantorenparken aan de rand van de stad is van dat metrage nog wel wat beschikbaar, zoals op Martini Trade Park en Kranenburg. Bij de kleinere metrages zien we meer dynamiek. Zo tussen de 200 en 1000 m² is de mobiliteit vrij groot en zijn de huurcontracten relatief kort. Daarbij gaat het wel vooral om verplaatsing van bestaande partijen plus wat aanwas van starters die doorgroeien en meer ruimte nodig hebben.

Nieuwe ontwikkelingen in de kantorenmarkt zie ik niet zo snel gebeuren, zolang er nog aanbod is in de bestaande markt met stabiliserende huurprijzen. Door de hoge bouwkosten zul je hogere huurprijzen moeten vragen om die terug te verdienen, en in de huidige markt is dat lastig.

We hebben afgelopen jaar slechts één huurder gehad die bij afloop van zijn huidige huurcontract aangaf kleiner te willen gaan zitten. Die ging terug van 1500 m² naar 500 m². Dat is best extreem, maar het personeel blijft daar voortaan de helft van de week thuiswerken. Ik verwacht dan ook dat het effect van de pandemie op de kantorenmarkt nog gaat komen. Dat effect wordt wel uitgesmeerd over de komende jaren, vanwege de vaak langlopende huurcontracten die op verschillende momenten zullen expireren. Uiteindelijk denk ik dat hier op termijn 20–25% minder kantoorruimte nodig zal zijn doordat mensen deels thuis blijven werken.

Kwalitatief goede bedrijfsruimten zijn schaars in Groningen. Er is erg weinig te krijgen in de courante metrages rond de 2000 m². Als er al wat te koop komt, is het snel verkocht. Ook hier matchen de bouwprijzen niet goed met het niveau van de huurprijzen in het bestaande aanbod, dus nieuwbouw blijft uit. Uitzondering is de logistieke sector. Dat heeft te maken met het feit dat er nog weinig specifiek logistiek vastgoed is. We zien nu meerdere initiatieven in de logistieke sector, daar zit echt groei in. Er zijn plannen voor kleine hubs en grotere distributiecentra. We hebben al een aantal logistieke kavels verkocht, waaronder een aan DHL, dat er een groot DC gaat neerzetten.’