De Amsterdamse kantorenmarkt verkeert in zwaar weer. Niet alleen dalen de prijzen. Het verschil tussen de waarderingen van kopers en verkopers is historisch groot, zo berekenen Dorinth van Dijk, principal economist bij de afdeling Econometrie en Modellen bij DNB en Willem Vlaming, senior associate bij de afdeling Real Assets Research van MSCI, in de jongste editie van Real Estate Research Quarterly (RERQ).
Reserveringsprijzen van kopers en verkopers liggen zo ver uit elkaar dat er nauwelijks transacties plaatsvinden. Om het gat tussen kopers en verkopers te verkleinen en daarmee de liquiditeit te herstellen, zullen volgens Van Dijk en Vlaming kopers en verkopers hun verwachtingen moeten bijstellen.
De transactieprijzen liggen eind vorig jaar slechts 8% lager dan op het hoogtepunt in het tweede kwartaal van 2022. Op basis van de nu lage liquiditeit - het aantal verkochte objecten lag in Q4 2023 80% lager dan het gemiddelde aantal verkochte objecten in het laatste kwartaal in de vijf voorgaande jaren - verwachten zij dat de prijzen verder dalen. Of dat een langere periode aanbreekt met lage liquiditeit.
Grotere prijscorrectie
Een grotere prijscorrectie is volgens hen al zichtbaar in de valuation-based index voor Amsterdam: een spectaculaire daling van -24 procent sinds de top in 2022. Dat de afwaardering in de taxaties voorop loopt op de transactiemarkt betitelen de auteurs als ‘opvallend’. Normaliter lopen waarderingen achter op taxaties. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of de transactieprijzen daadwerkelijk zullen dalen tot het niveau van de taxaties.
In internationaal perspectief is het aantal in 2023 in Amsterdam verhandelde kantoren uitzonderlijk laag. Maar ook in andere internationale kantoorgebieden is de liquiditeit gedaald. De algemene trend is vergelijkbaar, San Franciso en Duitse steden in negatieve zin uitgezonderd.