PropertyNL bijeenkomsten tijdens Provada 2025

Dinsdag 17 juni

10.45 – 12.00 uur PropertyNL i.s.m. Van Wijnen - Debat woontop inside 2025
De woningmarkt blijft voor hoofdbrekens zorgen. Ondanks alle maatregelen en goede bedoelingen blijft het tekort oplopen. In een debat onder de titel ‘Woontop inside’ gaan we direct na de opening van de beurs in op de volgende onderwerpen:
- Woningtekort, en specifieker: is industrialisatie een oplossing?
- Klimaaturgentie, en specifieker: hout versus betonbouw of de enorme verduurzamingsopgave 
- Vergrijzing, en specifieker: hoe bevorderen we doorstroom? 

Moderator: John van Schagen (BNR / Vastgoed gezocht)
Met o.a. Friso de Zeeuw, Ton Hillen, Peter Hutten, Nicole Maarsen, Peter Boelhouwer en Chris Kuipers.
Let op! Het debat zal plaatsvinden op de stand van Van Wijnen (hal 11.02).

13.00 – 14.00 uur PropertyNL i.s.m. Westplan - Durven we los te laten? De Amerikaanse huurmarkt als spiegel.
We laten de huidige Amerikaanse politieke en economische onrust buiten beschouwing en kijken objectief naar de Amerikaanse huurmarkt.Geen huurbescherming en subsidie, contracten van maximaal 12 maanden, en niet betalen betekent de woning verlaten.
Het klinkt allemaal wat kil en onaangenaam. Het aardige is dat dit niet alleen goed is voor verhuurders, maar ook voor huurders.
Doordat ontwikkelaars volop bouwen als de vraag groot is, werkt de markt ook door in het voordeel van de huurder. De huurder heeft keuze en wachtlijsten bestaan niet. Dat is de dynamiek van de markt. Afgelopen jaar zijn de huurprijzen gedaald en zijn woningen betaalbaarder dan ooit. Inmiddels is het tij weer aan het keren, maar dat is het spel van vraag en aanbod.
Natuurlijk is nuance op zijn plaats, maar toch moeten we ons afvragen of deregulering niet een geweldige kans biedt voor een gezonde (huur)woningmarkt. Het vraagt wel om lef.
Spreker: Taco Ulrich, Partner bij Westplan
Moderator: Robert Paling, adjunct-hoofdredacteur PropertyNL

15.00 – 16.00 uur PropertyNL i.s.m. CMS – Recente ontwikkelingen in de financierbaarheid van projectontwikkeling
Tijdens deze bijeenkomst in samenwerking met CMS worden de recente ontwikkelingen in de financierbaarheid van projectontwikkelingen besproken; de opkomst van alternatieve financiers, het afdekken van risico's in projectontwikkeling en duurzaamheidsaspecten. 

Sprekers: Alexander IJkelenstam (CMS - Bestuursrecht), Jenny Noordermeer (CMS - Banking & Finance), Wessel Loos (Howden) en Femke Stroucken (CMS - Real Estate - notaris)
Opening door: Robert Paling, adjunct-hoofdredacteur PropertyNL

Woensdag 18 juni

10.30 – 11.30 Uitreiking Re-Use Award 2025
Kansrijk of  kostbaar: Re-Use Award 2025
Kan transformatie nog wel uit in een tijd dat de rendementen met residentieel vastgoed zwaar onder druk staan? Of is het juist een win-win-oplossing om de woningnood enigszins in te lopen en tegelijkertijd overtollig vastgoed een nieuw leven te geven?
PropertyNL reikt dit jaar voor de vierde keer de Re-Use Award uit aan die ontwikkelaars die het transformatiekunstje het beste beheersen. Wie leverde er in 2024 de meeste woningen op door bestaande (kantoor)gebouwen opnieuw te gebruiken? En wat vinden deskundigen nu eigenlijk een goede transformatie en waarom?
Spreker: Jean Baptiste Benraad
Moderator: Robert Paling (adjunct-hoofdredacteur PropertyNL)

11.30 -12.30 PropertyNL i.s.m. Croonwolter&dros - Tussen historie en hightech: de techniek achter de renovatie van de Tweede Kamer
In gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf en Croonwolter&dros over een van de meest prestigieuze renovatieprojecten van Nederland: de renovatie van het Tweede Kamercomplex, onderdeel van het historische Binnenhof.
Peter van Leeuwen (programmadirecteur Renovatie Binnenhof Rijksvastgoedbedrijf) en Mark van Wordragen (directeur Croonwolter&dros) gaan onder leiding van moderator Robert Paling (PropertyNL) in gesprek over de technische en logistieke uitdagingen van deze unieke opdracht. Het wordt een verdiepend gesprek waarin de focus ligt op vakmanschap, techniek en toekomstbestendigheid.
Hoe combineer je moderne installatietechniek met monumentale architectuur? Wat tref je aan als je aan zo’n historisch gebouw begint? En hoe zorg je ervoor dat het politieke hart van Nederland straks niet alleen goed functioneert, maar ook klaar is voor de toekomst?
Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in renovatie, techniek en het bouwen aan de toekomst.

13:00 - 14:00 uur Uitreiking Middenhuur Award 2025 - PropertyNL i.s.m. Sustay
Middenhuur Award voor de 5de keer! Op de Provada wordt op woensdag 18 juni op de stand van PropertyNL voor de vijfde keer de Middenhuur Award uitgereikt.
Dit jaar reikt minister Mona Keizer de Middenhuur Award 2025 uit. Sustay nam in 2021 het initiatief om deze award in het leven te roepen. Ze vonden het niet belangrijk dat ze zichzelf daarmee uitsloten als potentiële winnaar. Vorig jaar won NL Development BV met Bredius. In 2021,22, en 23 wonnen respectievelijk Wonan met Buur, MRP met AMST en Xior en Dubbelll met de Brinktoren.
Wie gaat er dit jaar met die grote beker vandoor?
Opening door Robert Paling (adjunct-hoofdredacteur PropertyNL).
Moderator Roelof Hemmen. . De onafhankelijke jury met Wabe van Enk (hoofdredacteur PropertyNL), Esther Geuting (Stec), Jos Melchers (Directeur Gebiedsontwikkeling gemeente Rotterdam),Jeske de Lint (directeur Wonen ministerie van VRO), Frank Pieper (directeur Sustay) en Peter Boelhouwer (hoogleraar Huisvestingssystemen) buigt zich over de inzendingen en wijst de nominaties en winnaar aan. Initiatiefnemer Sustay werkt ook dit jaar weer samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties, TU Delft, Stec en PropertyNL. Meer informatie is te vinden op middenhuuraward.nl.

14.30 – 15.30 uur PropertyNL i.s.m. Croonwolter&dros - Van Helpdesk naar Hightech Controlroom. De toekomst van technisch vastgoedbeheer 
Wat als je 170 gemeentelijke panden – van monument tot moderne school – op afstand kunt beheren, monitoren én optimaliseren? Waar elke storing direct in beeld is, alarmen slim worden opgevolgd en externe partijen precies die toegang krijgen die ze nodig hebben?
Welkom bij gebouwbeheer op afstand 2.0. Slim. Veilig. Centraal geregeld.

Croonwolter&dros laat zien hoe we voor de Gemeente Utrecht een volledig digitaal beheermodel hebben gerealiseerd:
- Alle gebouwen gekoppeld via het GBS aan één veilige online omgeving
- Inzicht en bediening vanaf elke locatie – realtime en betrouwbaar
- Nieuw portaal met versiebeheer, machtigingen, en duidelijke logging
- Eén technische omgeving voor alle partners, leveranciers én de klant
- En, slim energieadvies op basis van data, met als doel: besparen, verduurzamen en vastgoed toekomstbestendig maken.

Van slimme alarmering tot automatische functiecontroles met onze TBA-tool – wij brengen technologie uit de infra samen met gebouwbeheer uit de utiliteit. Zo ontstaat een technische controlroom die volledig ontzorgt, ongeacht het GBS-systeem. 
We doen dit niet alleen voor diverse gemeentes, maar ook voor onze eigen panden. Daarmee besparen we energie, voorkomen onnodige ritten én zetten we de stap naar predictive maintenance.
Gebouwbeheer wordt data-gedreven en toekomstbestendig.
Moderator: Johannes van Bentum


Donderdag 19 juni

12.15 – 13.15 uur Boekpresentatie Jorine de Soet ‘Succesvol samenwerken aan centrumgebieden’
Samenwerking lijkt een toverwoord als er problemen opgelost moeten worden. Ook de verschillende partijen in de markt van retail, retailvastgoed en centrumgebieden kunnen niet zonder elkaar als ze ingrijpende verbeteringen tot stand willen brengen. Wil je ergens een functie veranderen, voorzieningen toevoegen of leegstaande ruimte alternatief invullen, dan moet vaak het omgevingsplan aangepast worden, net als de inrichting van de openbare ruimte. Daar komen private en publieke partijen elkaar tegen. En alleen samen kunnen ze een juiste invulling geven aan het vastgoed en de directe omgeving.
In de praktijk blijkt dat de kwaliteit van een opgeleverd project nauw samenhangt met de kwaliteit van de samenwerking die eraan voorafging. Bovendien werkt een goede samenwerking kostenbesparend. Twee belangrijke redenen om te werken aan de kwaliteit van de samenwerking. Dit zou daarom deel moeten uitmaken van je risicoanalyse en risicomanagement. Concreet toepasbare methode.
In het nieuwe boek ‘Succesvol samenwerken aan centrumgebieden’, dat tijdens de Provada verschijnt, zoekt Jorine de Soet antwoord op de vraag wat een samenwerking succesvol maakt. Aan de hand van een concreet uitgewerkte managementmethode geeft ze inzicht in wat samenwerken nu precies is, hoe je de kwaliteit kunt beoordelen en hoe je daarin kunt sturen en bijsturen. Zo maakt ze het proces van samenwerken concreet en inzichtelijk.
Moderator: Robert Paling (adjunct-hoofdredacteur PropertyNL)

  • Startdatum: 22-05-2025
Inschrijven