Na twintig jaar bouwen op het voormalige Fokkerterrein in Papendrecht, nadert de wijk Merwehoofd zijn voltooiing. Appartementencomplex Merwestate is het sluitstuk.
Bewoners, wethouder Arno Janssen van de gemeente Papendrecht, Vorm, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en VB Bouw gaven dinsdag het startsein voor Merwestate. Het gebouw telt 37 appartementen, wisselend van twee tot vier kamers. In de twee hoogste woonlagen bevinden zich twee grotere appartementen en één penthouse.
De architectuur springt eruit, onder meer door het bijzondere metselwerk en de bekroning van de gevel. De toren wordt 43 meter hoog. ‘Het is goed dat nu ook deze fase start en dat de woonwijk Merwehoofd over ongeveer twee jaar klaar is. Het is een prachtige plek om te wonen in Papendrecht dichtbij de rivier en dichtbij het centrum’, aldus Janssen, wethouder Wonen.
Duurzame opzet
Er is parkeergelegenheid in de garage onder het gebouw en in de garage aan de overzijde. Voor fietsen is er een grote fietsenstalling beschikbaar, met oplaadpunten voor e-bikes. Net als de hele ontwikkeling krijgt de toren een duurzame opzet. Alle appartementen zijn energieneutraal en hebben een energielabel A+++ of A++. Dit is te danken aan een centrale lucht-warmtepomp. Bewoners hebben niet alleen het gemak van vloerverwarming, maar ook van vloerkoeling. De hoge energiescore wordt daarnaast bereikt door zonnepanelen, HR+++ glas en een warmte-terugwin-systeem.
Voor de realisatie werkt VOF Merwehoofd samen met Rudy Uytenhaak + Partners Architecten en VB Bouw. De bouw duurt ongeveer twee jaar. Hans Meurs, ceo van Vorm: ‘Merwehoofd is een visitekaartje voor Papendrecht. Het is de wijk geworden die we altijd voor ogen hadden: een mix van woningen en inwoners, met een duurzame opzet. Ik weet dat heel veel Papendrechters hier met plezier wonen. Ook voor Vorm is het een bijzonder project, omdat we een halve eeuw hier gevestigd waren.’
Slotakkoord
De hoogbouw aan de rand van Papendrecht is het slotakkoord van Merwehoofd. In de afgelopen twintig jaar is het voormalige Fokkerterrein getransformeerd tot woonwijk. Aan de basis hiervan lag een plan van de stedenbouwkundige Rein Geurtsen, dat heeft bijgedragen aan een architectonische eenheid binnen de wijk. In totaal zijn er 430 woningen, een mix van betaalbare woningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen, gebouwd.