'Gesjoemel met energielabels huurwoningen'

Volgens onderzoek van het FD worden bij huurwoningen in de vrije sector opvallend vaak energielabels afgegeven waarbij de woning nét binnen de normen voor dat label valt: de zogeheten grenslabels. Bovendien blijken ontwikkelaars en verhuurders geregels labels af te geven voor eigen woningen.

Het dagblad geeft het voorbeeld van een woning waarbij de energielabelaar label B afgaf op grond van een EP2-waarde van 189,99. Die waarde geeft de mate van energieverbruik aan. De grens voor het label B ligt op 190. De krant ziet na analyse van 1,8 miljoen labels dat met name afgelopen jaar opvallend veel grenslabels zijn afgegeven: 32.500 tegen 14.500 in 2021. En in de eerste drie maanden van dit jaar zijn de pieken nog groter. Bij de particuliere verhuur worden inmiddels 2,8 keer zoveel grenslabels afgegeven als in 2021. Want hoe hoger het label, hoe hoger de huur. Ook bij koopwoningen zijn er pieken en dalen in de grensgebieden.

Volgens stichting InstallQ, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het energielabelstelsel, zijn de pieken op de labelgrens 'allesbehalve een natuurlijk effect'. 'De duurzaamheid van een woning kan in principe niet op de millimeter geoptimaliseerd worden. Je neemt maatregelen om een woning te verduurzamen, waardoor de uitstoot ervan lager wordt. Als er tien centimeter isolatie past in de muur, dan gaat niemand acht centimeter isolatie toevoegen om precies op de grens uit te komen.'

Dirk Brounen, hoogleraar huisvesting en huishoudfinanciën aan Universiteit Maastricht, vindt ook dat het beeld niet klopt. 'Er zijn kunstmatig veel labels over de grens getransplanteerd. Binnen drie jaar kan de woningvoorraad niet op deze manier veranderen.' Volgens een energielabelaar wordt er geregeld gemanipuleerd om het energieverbruik van een woning naar beneden bij te stellen, bijvoorbeeld door een buitenmuur als tussenmuur te beschouwen of het aantal vierkante meters op te pompen. 

Onder meer het Haagse Adficom zou daarvan gebruik maken; het labelbureau blijkt opvallend veel grenslabels af te geven.

Eigen vlees keuren

Daarnaast constateert het FD dat vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties op grote schaal energielabels afgeven voor hun eigen woningen. In de afgelopen vier jaar zou het om bijna 20.000 energielabels gaan. Er zijn in elk geval twintig bouwbedrijven, ontwikkelaars en woningcorporaties die een certificaat hebben om energielabels af te mogen geven. Daarnaast bleek uit het FD-onderzoek dat ook enkele particuliere vastgoedbeleggers een eigen labelkantoor inschakelen om eigen woningen te labelen. In een reactie stelt woonminister Mona Keijzer het labelen van eigen woningen 'onwenselijk' te vinden. In nieuwe regels, die halverwege 2026 ingaan, worden daarom nieuwe eisen ingevoerd om de onafhankelijkheid van energieadviseurs te waarborgen.

Woningcorporatie Rochdale en bouwbedrijf Ballast Nedam registreerden de meeste labels voor woningen in eigen bezit. Volgens Rochdale worden geen labels afgegeven om de huren te kunnen verhogen. 'Het leeuwendeel van onze woningen zit al op het maximaal redelijke. Door een labelstap gaan bij ons de huren niet omhoog.' De corporatie vindt het jammer als de regels veranderen: '‘Een ander bedrijf inhuren kost veel geld. Bovendien willen we de expertise zelf in huis hebben, zodat we ook leren hoe we op grote schaal kunnen verduurzamen.'

Een woordvoerder van Ballast Nedam benadrukt dat het bedrijf gecertificeerd is om energielabels af te geven en dat het logisch om energielabelaars in dienst te hebben omdat de werkzaamheden aansluiten bij zaken die het bedrijf bij het verkrijgen van vergunningen en de bouw toch al moet doen, zoals het verzamelen van bewijslast.

Lees hier het verhaal over de grenslabels