Verkoop vastgoedbezit dreigt voor Boxx

Opslagruimteverhuurder Boxx verkeert in zwaar weer. Het concern is er niet in geslaagd bij bestaande financiers extra geld op te halen en er dreigt een verkoop van vastgoedbezit.

Daarnaast is tegen oprichter/directeur Erwin Fleer aangifte gedaan van oplichting, verduistering en witwassen. Ook moet Boxx van de rechter bedrijfscijfers vrijgeven, op straffe van een dwangsom van €10.000 per dag, aldus het FD vandaag. Boxx weigert tot nu toe zijn boekhouding vrij te geven.

Het bedrijf kampt al enige tijd met betalingsproblemen en de onrust is de afgelopen maanden verder toegenomen. Zo werd onder meer vorige maand het dochterbedrijf in Diemen failliet verklaard. Curator Ernst-Paul Pandelitschka van Certa Advocaten houdt volgens het FD rekening met meer faillissementen binnen het Boxx-concern, dat bestaat uit een veertigtal vennootschapen.

De verhuurder van opslagruimte heeft zijn groei gefinancierd met behulp van de inleg van 800 particuliere beleggers. Die kregen in ruil daarvoor aandelen en obligaties ter waarde van minstens €34,5 mln. Zij vrezen voor hun inleg en zijn boos omdat rendementsbetalingen worden uitgesteld. Een van hen heeft daarom het faillissement in Diemen aangevraagd. Een andere investeerder heeft aangifte gedaan tegen directeur Fleer bij het Openbaar Ministerie. Uit de stukken, die in bezit zijn van het FD, blijkt dat deze aangifte verband houdt met de mislukte aankoop van een Boxx-locatie in Almere. Boxx kreeg de financiering niet tijdig rond, waarna de koop werd ontbonden en het bedrijf een boete moest betalen.

Boxx heeft veertien locaties, voornamelijk in de Randstad, waarvan het merendeel wordt gehuurd. Een rondgang van het FD leert dat Boxx bij minstens vier vastgoedbazen betalingsachterstanden heeft, oplopend tot enkele maanden. Boxx heeft drie locaties in eigen bezit: in Amersfoort, Almere en Zoetermeer. In die panden hebben bijna honderd beleggers gezamenlijk €4,8 mln geïnvesteerd via vastgoedhypotheken. Die beleggers willen deze panden nu verkopen. Dat mag omdat Boxx de betalingsverplichtingen niet nakomt.