Starters kopen later en stellen ouderschap uit door woningnood

De woningnood is zo hoog dat starters zich gedwongen zien om trouwen en kinderen krijgen uit te stellen, zegt ING. CBS signaleert dan ook dat steeds minder twintigers woningen bezitten.  

Dit blijkt uit het ING Woonbericht en een donderdag gepubliceerd onderzoek van het CBS. 

In het ING-onderzoek is onder andere gevraagd hoe starters het vinden van een geschikte koopwoning ervaren. En in hoeverre dit invloed heeft op belangrijke levensgebeurtenissen zoals samenwonen, kinderen krijgen of carrière maken.

Moeilijk

Zeven op de tien starters vindt het (zeer) moeilijk om een geschikte koopwoning te vinden. Dit is meer dan het dubbele ten opzichte van hoe moeilijk koopwoningbezitters nu zeggen dat zij het destijds vonden om hun eerste koopwoning te vinden.

Twintigers van nu verlaten volgens het CBS later het ouderlijk huis, volgen langer onderwijs en hebben vaker een baan dan twintigers van tien jaar eerder. Ze hebben een hoger inkomen, maar desondanks minder vaak een koopwoning.

Vergeleken met een decennium eerder gaan twintigers op latere leeftijd op zichzelf wonen. In 2011 woonde 58% van de 23-jarigen buiten het ouderlijk huis, in 2022 was dat 50%. Hoe ouder twintigers zijn, hoe vaker ze een eigen woning bezitten. In 2022 woonde 2% van de 20-jarigen en 43% van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. In 2011 woonden uitwonende twintigers vaker in een koopwoning: 3% van de 20-jarigen en 54% van de 29-jarigen.

Uitstel

Door gebrek aan geschikte woonruimte, aldus ING, geeft ruim de helft van de starters aan vaker levensgebeurtenissen uit te stellen, zoals trouwen, samenwonen of carrière maken. Zo’n 49% stelt het krijgen van kinderen tenminste 2 tot 3 jaar of langer uit. Ook zegt 66% van de thuiswonende starters graag uit huis te willen maar dat niet te kunnen. Daarnaast stelt 75% dat het onontkoombaar is dat beide partners blijven werken als er eenmaal een woning is gekocht.

Veel starters geven aan dat het buiten hun invloed ligt dat zij bepaalde levensgebeurtenissen moeten uitstellen. Zo voelt twee derde van de starters die levensgebeurtenissen heeft moeten uitstellen zich hierdoor machteloos en gefrustreerd. Slechts 2% ervaart hier geen negatieve emoties bij. Starters zouden het liefst eerst hun studie afmaken, dan een huis kopen en carrière maken, trouwen of geregistreerd gaan samenwonen en als laatste denken zij aan kinderen. Een stabiele financiële situatie (53%) en geschikte woonruimte (41%) worden als voorwaarden gezien voor een kinderwens.