Oplopende schaarste kantoren op toplocaties

De meest recente cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield laten zien dat kantoorgebruikers in 2024 ongeveer 930.000 m² kantoorruimte hebben opgenomen in een combinatie van nieuwe verhuringen en koop voor eigen gebruik. Hierdoor is de transactiedynamiek in 2024 bijna 20% hoger uitgekomen dan in 2023 en weer in lijn met de opnamecijfers in de jaren 2021 en 2022.

Het aanbod beschikbare kantoorruimte daalde in 2024 met 4,7% naar een niveau van 4,2 miljoen m² per 1 januari 2025. De leegstand daalde naar 7,9% van de totale voorraad, het laagste niveau sinds 25 jaar.  

Circa 60% van de in 2024 verhuurde vierkante meters kantoorruimte vond plaats in de vijf grootste steden, waarvan het grootste aandeel traditiegetrouw in Amsterdam. De hoofdstad ontrekt zich enigszins aan de herstellende markt. Met een opname van 212.000 m² ligt de transactiedynamiek in de hoofdstad over 2024 weliswaar op hetzelfde niveau als in 2023, maar doordat de opname in Nederland als geheel hoger is uitgevallen valt het aandeel in de totale Nederlandse opname met 24% wat lager uit.  

Verschuiving in Amsterdam

In Amsterdam steeg de leegstand van 6,9% in 2023 naar 9,3% in 2024, waarmee het boven het landelijk gemiddelde van 7,9% ligt. Deze stijging is echter niet het gevolg van een afname in kantoorgebruik, maar van een verschuiving in de markt. Een voorbeeld hiervan is The Pulse, een kantoorgebouw dat eind 2024 werd opgeleverd en 36.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte toevoegt aan het Amsterdamse kantoorlandschap. De verruiming van het kantooraanbod resulteert in verhuisketens naar nieuwe, hoogwaardige kantoren, waarbij als logisch gevolg de achtergelaten ruimte leeg komt te staan. De verwachting is dat deze panden doorgaans op termijn weer worden verhuurd of duurzaam herontwikkeld voordat ze opnieuw op de markt komen.

Circa 60% van de in 2024 verhuurde vierkante meters kantoorruimte vond plaats in de vijf grootste steden waarvan het grootste aandeel traditiegetrouw in Amsterdam. In 2024 werd het herstel van de opname derhalve veel breder gedragen, getuige de hogere opname in de rest van Nederland. De grootste transactie viel dit jaar in Utrecht, waar PGGM tekende voor de huur van 32.000 m² kantoorruimte vlakbij intercitystation Utrecht Centraal. Duurzaamheid geschikt voor hybride werkconcepten en de ‘War for Talent’ op de arbeidsmarkten stonden aan de basis van de keuze van PGGM om van Zeist naar Utrecht te verhuizen.

Bedrijven spelen volgens Cushman & Wakefield nadrukkelijk in op de wens zich te positioneren als een aantrekkelijke werkgever, waarbij het kunnen aanbieden van een hoogwaardige en goed bereikbare werkomgeving een sleutelrol vervult. 'De kantorenmarkt beweegt naar een toekomst waarin duurzaamheid en bereikbaarheid geen luxe meer zijn, maar een vereiste. Bedrijven die hierin investeren, positioneren zichzelf niet alleen sterker, maar winnen ook de strijd om talent', aldus Annelou de Groot, ceo van Cushman & Wakefield Netherlands.

Langjarige stabiliteit

De huidige zoekvraag vertaalt zich volgens de vastgoedadviseur naar een langjarig stabiele aanbod- en leegstandsontwikkeling bij een stijgend huurprijsniveau. Dit wijst op polarisatie in de kantorenmarkt, veroorzaakt door de schaarste van gewilde, hoogwaardige kantoren. Kantoorgebruikers hanteren bij nieuwe huisvesting veelal dezelfde zoekvraag, wat een selectieve opwaartse vraagdruk veroorzaakt in het topsegment van de markt. Als de zoekvraag onsuccesvol blijft, wordt in de regel niet uitgeweken naar second best, maar wordt het huurcontract (kortstondig) verlengd totdat er geschikte kantoorruimte beschikbaar komt die wel aan alle eisen voldoet.