Brabantse projectontwikkelaar DBMC failliet

De Bossche projectontwikkelaar Design Built Management Company (DBMC) is afgelopen week failliet verklaard. Het bedrijf was grotendeels eigendom van de veroordeelde vastgoedfraudeur Cor van Erp.

Van Erp werd in 2019 en 2020 veroordeeld tot vier jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van € 100.000 voor het wegsluizen van € 20 mln uit een gezamenlijk project met SNS Property Finance. Vanwege zijn leeftijd, 73 jaar, hoefde hij niet meer de gevangenis in. Onder meer de handelwijze van Van Erp leidde tot de val en nationalisatie van SNS.

Nu zou hij opnieuw betrokken zijn bij dubieuze praktijken. Dit voorjaar verschenen de eerste berichten over de financiële problemen van DBMC, een projectontwikkelaar waarin Cor van Erp voor 60% eigenaar is via een versluierde constructie . Een groep rijke financiers, waaronder Optiver-oprichter Chris Oomen, is zijn inleg van tientallen miljoenen euro’s voor een woon-winkelproject in Mönchengladbach kwijt. De rentebetalingen -DBMC beloofde 1% per maand- stopten in december 2023. Naast Oomen, zitten de Brabantse vleeshandelaar Erik van Loon, de families Heerema en De Rijcke, rijk geworden door de verkoop van Kruidvat, met hun geld in het project, dat in totaal € 65 miljoen kost.

Geld wegsluizen

Het faillissement van DBMC is dan ook aangevraagd door Chris Oomen, 10% mede-eigenaar van DBMC. Oomen heeft volgens het FD tevens een lening van € 3 mln bij DBMC uitstaan, een bedrag dat het bedrijf niet terug kan betalen. “Datgene wat er mogelijk nog te halen valt, willen we veilig stellen”, zegt Oomen. “We laten het er niet bij zitten en willen voorkomen dat betrokkenen eventueel geld wegsluizen.”

De projecten van DBMC in het Duitse Mönchengladbach en in Vught kunnen volgens DBMC-directeur Mark Tijhuis worden voltooid ondanks het bankroet van de holding, Hij blijft vooralsnog directeur van de projectvennootschappen. Het woon- en winkelproject in Duitsland kan komend voorjaar klaar zijn, geeft Tijhuis in het FD aan. Met de Duitse belegger HIH Invest Real Estate was afgesproken het project einde dit jaar op te leveren.