De adviescommissie die woonminister Mona Keijzer ondersteunt bij woningbouwbeleid, stelt voor om in de uiterwaarden en rond het IJssel- en Markermeer te bouwen.
Daarnaast moet de opeenhoping van geluidregels rond Schiphol verdwijnen en bezwaarprocedures worden beperkt. Volgens de adviesgroep Stoer (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) kunnen er dan tienduizenden extra woningen verrijzen, aangezien er sneller, meer en goedkoper kan worden gebouwd.
Het advies over bouwen in de uiterwaarden, het gebied tussen de hoogste dijk en de rivierbedding, is verrassend aangezien het kabinet sinds februari van dit jaar rivieren voorrang geeft op woningbouw. De herziening van de Beleidslijn grote rivieren (Bgr) moet meer ruimte bieden voor waterberging, afvoer en rivierverruimingen. De afgelopen jaren zorgde hevige regenval voor overstromingen, waardoor woongebieden in de nabijheid van rivieren onder water liepen.
Voor de bouw rond het IJssel- en Markermeer geldt, dat de waterkwaliteit voor gaat op woningbouw. De adviescommissie stelt echter voor, en dat geldt ook voor de uiterwaarden, om ‘drijvend wonen’ mogelijk te maken, alsmede woningen die bestand zijn tegen wassend water. ‘Langs de randen van het Markermeer, Gouwzee, IJmeer, Gooimeer en Eemmeer wordt water robuuste woningbouw en drijvend wonen mogelijk gemaakt’, aldus de adviesgroep.
Cumulatie van regels
Met betrekking tot geluidshinder rond Schiphol, wil de commissie vooral de cumulatie van regels aanpakken. De adviesgroep constateert dat de opeenstapeling van verschillende geluidsbronnen waaronder vliegverkeer, tot extra onderzoeklasten leiden voor gemeenten, zonder dat dit van invloed is op de vraag of er al dan niet woningbouw kan plaatsvinden. Daarnaast is het volgens de groep onduidelijk welke andere geluidsbronnen meegenomen worden.
‘Allereerst wordt geadviseerd om de opsomming van de bronnen een limitatieve opsomming te maken. Daarnaast wordt geadviseerd om geluid door vliegtuigen, gelet op de hierboven omschreven onduidelijkheid, uit te zonderen van de cumulatiebepaling’.
Hoger beroep Raad van State schrappen
Adviesgroep Stoer stelt tevens voor om beroepsprocedures voor woningbouwprojecten te versnellen. Daarnaast geeft de commissie het advies om het hoger beroep tegen omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te schrappen. ‘Gelet op de gemiddelde doorlooptijd van een hoger beroep scheelt dat circa anderhalf jaar proceduretijd. Dit betekent dat de rechtbanken in eerste en enige aanleg oordelen over omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten’.
Het huidige rapport ‘Sneller, meer, goedkoper’ is de conceptversie voor fase 1. Voor de zomer moet fase 2 verschijnen.