Halbe Zijlstra aan de slag bij VolkerWessels

Voormalig VVD-fractievoorzitter en minister Halbe Zijlstra wordt strategisch adviseur van bouwconcern VolkerWessels.

In februari dit jaar trad Zijlstra af als minister van Buitenlandse Zaken, nadat bleek dat zijn eerdere bewering dat hij aanwezig was geweest bij een gesprek tussen de Russische president Poetin en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer niet klopte.

Zijlstra (1969) was in het voorjaar nog kandidaat voor een hoge functie bij de Wereldbank, maar deze baan ging niet door nadat zijn sollicitatie in juli uitlekte. Daarop besloot hij voor een baan in het bedrijfsleven te gaan.

Wat Zijlstra precies bij VolkerWessels gaat doen, is niet bekend. Zijn netwerk in het Haagse zal waarschijnlijk een sterkere rol hebben gespeeld bij zijn benoeming dan zijn kennis van de vastgoed- en bouwmarkt.

In augustus maakte het beursgenoteerde VolkerWessels bekend dat bestuurder Henri van der Kamp, verantwoordelijk voor infrastructuur, opstapt. Hij zit sinds 1 september niet meer in het bestuur en blijft tot 1 maart 2019 aan als adviseur. De leiding van het bouwconcern is nu in handen van Jan de Ruiter (voorzitter), Alfred Vos (coo), Jan van Rooijen (cfo), Dick Boers (bouw en vastgoedontwikkeling) en Alan Robertson (VK).

De bouw van de nieuw Zeesluis bij IJmuiden betekende een financiële tegenvaller voor VolkerWessels en BAM, met wie de bouwer dit project doet. De oplevering is met minimaal 27 maanden vertraagd en VolkerWessels maakte in juli bekend een voorziening van € 31,5 mln te moeten nemen voor het project.