Ook tweede Marconitoren wordt getransformeerd

Ook de tweede Marconitoren te Rotterdam is verkocht en wordt getransformeerd naar nog eens 420 woningen.

In totaal worden in de twee gebouwen, ook wel bekend als de Europoint II en III, 840 duurzame appartementen van circa 50 tot 60 m² gerealiseerd.

Het Eindhovense tB|BHW Projects (een joint-venture van TB investments en Bakkers|Hommen Waerdevast) heeft één van de Marconitorens à 40.000 m² in Rotterdam gekocht en gaat deze transformeren naar 420 huurwoningen. Dit nieuws volgt nadat vorige maand al bekend werd gemaakt dat de middelste Marconitoren is aangekocht door het eveneens Eindhovense City Pads. Hiermee hebben beide torens, waarin vroeger de Gemeente Rotterdam gehuisvest was, een nieuwe eigenaar gevonden.

Beide gebouwen worden in nauwe samenwerking getransformeerd tot 1 concept met rooftop horeca, plintfuncties en in totaal 840 huurwoningen. In totaal omvat het project bijna 80.000 m² en 1100 parkeerplaatsen, waarmee het waarschijnlijk de grootste transformatie van Nederland is. De transformatie van beide torens zal tegelijk uitgevoerd worden en heeft een gewenste bouwstart van medio 2017 en oplevering van eind 2018.

Europoint, ook wel Marconitorens genoemd, bestaat uit drie kantoortorens van 24 verdiepingen en 95 meter hoog die zijn gebouwd in 1975 aan het Marconiplein in Rotterdam. Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau van Skidmore, Owings en Merill (SOM) uit Chicago. Samen met het naastgelegen Marconihuis (1965) vormen ze het Europointcomplex. Tot de verhuizing in 2015 naar De Rotterdam was de gemeente Rotterdam in twee van de drie torens gehuisvest. Europoint IV is al eerder omgedoopt tot Rotterdam Science Tower en is in beheer bij Valad. Het biedt ondermeer onderdak aan het Zadkine College, Viroclinics Biosciences, Erasmus MC Incubator voor startende en innovatieve ondernemers en het Labhotel met laboratorium faciliteiten.

Waar City Pads eerder nog de naam "The James" naar buiten bracht, wordt voor de nieuwe combinatie ook voor een nieuwe naam gekozen. Een meervoudige naam, zoals bijvoorbeeld “…... Towers”, lijkt meer op zijn plaats. Ook bleek er verwarring te ontstaan met het reeds bestaand beheerconcept genaamd "Plus James" waardoor voor een andere naam gekozen wordt.

Verkoper, het Duitse fonds MPC, werd bijgestaan door makelaar Savills en juridisch adviseur Boekel. Het gebouw is bij inschrijving verkocht aan tB|BHW Projects. tB|BHW kocht de volledige portefeuille van het Duitse SRF 54 fonds. Samen met Europoint toren II werden ook kantoorgebouwen in Amsterdam en twee in Deventer verworven. 19 december zijn de panden overgedragen via notaris Taylor Wessing.

Projectontwikkelaar Bakkers|Hommen Waerdevast (B|H|W) kent haar oorsprong in Eindhoven en ontwikkelt/transformeert onder meer in Breda, Eindhoven, Utrecht, Leeuwarden, Venlo ten behoeve van haar Smart City Lofts (transformatie)portefeuille en nu dus ook Rotterdam.

TB Investments uit Varsseveld is gelieerd aan de Ten Brinke Groep, een ontwikkelaar en bouwer met vestigingen in Varsseveld, Doetinchem en Arnhem.