Minister Plasterk neemt portefeuille Wonen over van Blok

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt de portefeuille over van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst, die vrijdag is benoemd als minister van Veiligheid en Justitie.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag meegedeeld. Aanvankelijk werd gedacht dat Blok de nieuwe portefeuille van Veiligheid en Justitie zou combineren met die van Wonen. De beleidsterreinen van Wonen en Rijksdienst vallen vanaf nu dus onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer van donderdagavond waarin minister Van der Steur zijn ontslag heeft aangeboden als minister van Veiligheid en Justitie. Hij kondigde zijn ontslag aan na afloop van de eerste termijn vn het debat maar voordat er een motie van wantrouwen tegen hem was ingediend.

Aanleiding van het debat waren nieuwe onthullingen inzake de Teeven-deal, de bonnetjes-affaire en de rol die Van der Steur destijds als Kamerlid heeft gespeeld in het adviseren van de toenmalige minister Opstelten over de gegevens die hij aan de Tweede Kamer moest sturen. 

Blok was in 2015 ook negen dagen minister nadat minister Ivo Opstelten plotseling was afgetreden in verband met de Teeven-deal. Daarna trad VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur aan als minister. Klaas Dijkhoff volgde toen de eveneens opgestapte staatssecretaris Teeven op.

Met het oog op de Kamerverkiezingen in maart vindt minister-president Rutte het volgens waarnemers niet nodig een aparte minister van Jusitite te zoeken. Stef Blok mag dit ministerie erbij nemen tot een nieuw kabinet is aangetreden.