Nhow Amsterdam: Icoon in wording

Nog een jaar en dan levert COD het Nhow Amsterdam RAI op. Een reconstructie van de totstandkoming van een iconisch hotel.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

De opdracht was een icoon te ontwerpen met exact 650 kamers. Herkenbaar is het zeker. Het uit drie volumes bestaande driehoekige gebouw bij de Amsterdamse RAI langs de A10 is tijdens de bouw al niet te missen. Architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas, heeft met het nieuwe Nhow Amsterdam RAI zijn handtekening toegevoegd aan de skyline van Amsterdam. Ontwikkelaar COD heeft wat dat betreft aan de opdracht van de gemeente voldaan. Maar ook huurder NH Hotel Group zorgt ervoor dat het interieur in het geheugen zal blijven hangen: binnen beloven de kleuren en vormen bijzonder opvallend te worden.

Geen externe financiering 
Al 10 jaar circuleerden er plannen voor een hotel bij de RAI, maar het kwam maar niet van de grond. Pas toen de gemeente een tender uitschreef voor wat in één keer het grootste hotel van de Benelux moest worden, kwam er schot in. COD won de competitie in 2015; in Q1 2020 zal het gebouw opgeleverd worden. Het hotel heeft een kleine footprint en staat op gemeentelijke grond, ingeklemd tussen RAI, Europaboulevard, A10 en Beatrixpark. ‘Het grondbod was belangrijk, maar ook het iconische ontwerp van OMA bij het winnen van de tender’, vertellen Gert-Wim Bos en Enno Otten van COD.

Het team bestond verder uit bouwer Pleijsier Bouw, Being Development en huurder NH Hotel Group. ABN Amro was aan boord als mogelijke financier. ‘Uiteindelijk was externe financiering echter niet nodig omdat AXA het gebouw in belegging heeft genomen en de ontwikkeling forward gefund heeft’, zegt Otten.

Dat was niet alleen gunstig voor COD, maar ook voor AXA zelf, dat met de nodige beleggingsdruk te kampen had. Was het, gezien de huidige druk op de hotelbeleggingsmarkt, eigenlijk niet jammer dat al in 2016 de deal met AXA rondkwam? Otten: ‘Tja, nu was het misschien nog beter geweest, maar dat wisten we toen niet. Toen paste het in elk geval in ons risicoprofiel.’

Rechttoe–rechtaan
In de tender was, met het oog op de beleggingsmarkt in 2014, een rechttoe–rechtaan huurcontract met NH afgesloten. Bos: ‘Beleggers met ervaring in de hotelmarkt zijn er niet veel. De meeste vastgoedbeleggers hebben nu eenmaal het liefst een stabiele huurstroom, vandaar dat het contract met NH uitgaat van een vaste huur zonder management-risico’s.’ Uiteindelijk bleek dat voor de Franse investment manager AXA ook prima, hoewel dat toevallig een belegger is met veel ervaring met hotels. Zo heeft AXA onder meer het Krasnapolsky op de Dam in portefeuille, ook een hotel dat geëxploiteerd wordt door NH.

Het van oorsprong Spaanse NH heeft al meer dan 10 hotels in Amsterdam en voegt daar nu dus de Nhow-formule aan toe. Nhow is het disruptive label van NH, waarbij het interieur geïnspireerd is op een thema dat gelieerd is aan de stad, maar dat wel op een vernieuwende manier wordt toegepast. Inmiddels zijn er bijna 15 Nhow-hotels in de wereld, onder andere in Berlijn, Milaan, Rome en Rotterdam.

Nhow Amsterdam RAI krijgt als thema multicultural diversity, omdat Amsterdam al vanuit het verre verleden internationaal is georiënteerd. Met symbolen als Japanse sumoworstelaars en Mexicaanse calaveras wordt daarop ingespeeld. De kamerontwerpen zijn geïnspireerd op de zes windstreken waarnaar de hoeken van het gebouw wijzen. Het hotel heeft een vaste relatie met de RAI, dat het hotel ziet als ‘headquarter hotel’ op locatie voor zijn bezoekers, exposanten, sprekers en organisatoren. Dat betekent dat nu al veel kamers voor de komende jaren voorgeboekt zijn.